Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Mycoplasma felis (qPCR)

Kissan mykoplasma on yksi neljästä kissan hengitystieinfektioiden pääaiheuttajista. Mykoplasma on bakteeri, joka aiheuttaa tyypillisiä ylähengitystieoireita kuten yskää sekä silmien ja suun limakalvojen tulehdusta. Tämän lisäksi sen tiedetään aiheuttavan niveltulehduksia ja kantavilla naarailla jopa abortteja. Mykoplasmaa esiintyy maailmanlaajuisesti. Se on erittäin tehokas leviämään ja se leviää pisaratartuntana suun, sierainten ja silmien eritteestä.

Toistuvia hengitystieinfektioita, joiden taustalta paljastuu mykoplasma, voidaan hoitaa pitkällä antibioottikuurilla (tetrasykliini). Kissaloissa joissa on aktiivista kasvatusta, suositellaan kaikki talouden kissat hoidettavan yhtä aikaa.

Mykoplasmaa vastaan ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla tehokasta rokotetta. Mykoplasman tunnistamiseen käytetään PCR-menetelmää, jolla tunnistetaan patogeenin DNA:ta infektioalueelta otetusta näytteestä.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte silmän, nenän tai suun limakalvoilta tai bronkoalveolaarinen huuhteluneste. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 26.1.2024