Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Mycoplasma bovis AB ELISA (nauta) (S/HP/EP/M)

Mycoplasma bovis on bakteeri, joka on maailman-laajuisesti yleisin nautojen hengitystietulehdusten aiheuttaja. Bakteeri on todettu Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Hengitystietulehdusten lisäksi bakteeri aiheuttaa myös muita tulehduksia, kuten silmä-, korva- ja niveltulehduksia sekä mastiittia (utaretulehdus). Mastiitti laskee maitotuotosta merkittävästi vaikuttaen jopa seuraavalle tuotantokaudelle. Yleensä eläimet ovat kuitenkin oireettomia, joten infektio leviää helposti esimerkiksi ostettavien ja myytävien eläinten mukana. Mycoplasma bovis tutkitaan aina Utaretulehdus-PCR-tutkimuksessa.

ETT on laatinut ohjeistuksen eläinkauppaa ja eläinnäyttelytoimintaa varten yhdessä nautasektorin kanssa sekä seurantaohjelman M. bovis tartuntojen vastustamiseksi nautatiloilla. Ohjeet löytyvät Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) sivuilta. Mikäli haluat että toimitamme tulokset Nasevaan, täytä lähetteelle pitopaikka- ja tilatunnus.

M. bovis ei ole virallisesti vastustettava eläintauti.

Vastausaika:

1–5 arkipäivää

Näytetyyppi:

0,5 ml seerumia, Li-hepariini- tai EDTA-plasmaa tai 2 ml maitoa. Maitonäyte voidaan ottaa lisäaineelliseen putkeen. Säilytys jääkaapissa ennen toimitusta.

Maitonäytteenotto:

 • merkitse näytteenottoputket vedenkestävällä tussilla: lehmän nimi tai numero
 • pyyhi kuiva vedin huolellisesti desinfektioaineella – erityisesti vedinkanavan ympärys. Kuivaa vedin puhtaalla paperilla.
 • lypsä muutama ensimmäinen maitosuihke ohi ja vasta sitten näyteputkeen. Älä kosketa vetimellä putkea äläkä sormilla korkin sisäpintaa. Sulje putki.
 • laita näyte heti jääkaappiin ja toimita putki mahdollisimman nopeasti (pikakirjeenä) laboratorioon. Lähetä kylmävaraajan kanssa.
 • näytettä ei tule ottaa antibioottihoidon aikana, eikä jos hoidosta on kulunut alle kaksi viikkoa

Menetelmä:

ELISA. Tutkimus on ETT:n vastustusohjelman mukainen.

Tulkinta:

 • Tulos alle 37 % tulkitaan negatiiviseksi.

Lähteet:

Mycoplasma bovis Infections in Cattle. American College of Veterinary Internal Medicine Consensus Statements; J Vet Intern Med 2011;25:772–783
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/naudat+ja+biisonit/mycoplasma+bovis
http://www.ett.fi/sisalto/mycoplasma-bovis

Päivitetty: 19.2.2020

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "