Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Mycoplasma bovis qPCR (nauta)

Mycoplasma bovis on bakteeri, joka on maailman-laajuisesti yleisin nautojen hengitystietulehdusten aiheuttaja. Bakteeri on todettu Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Hengitystietulehdusten lisäksi bakteeri aiheuttaa myös muita tulehduksia, kuten silmä-, korva- ja niveltulehduksia sekä mastiittia (utaretulehdus). Mastiitti laskee maitotuotosta merkittävästi vaikuttaen jopa seuraavalle tuotantokaudelle. Yleensä eläimet ovat kuitenkin oireettomia, joten infektio leviää helposti esimerkiksi ostettavien ja myytävien eläinten mukana. Mycoplasma bovis tutkitaan aina Utaretulehdus-PCR-tutkimuksessa.

ETT on laatinut ohjeistuksen eläinkauppaa ja eläinnäyttelytoimintaa varten yhdessä nautasektorin kanssa sekä seurantaohjelman M. bovis tartuntojen vastustamiseksi nautatiloilla. Ohjeet löytyvät Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) sivuilta.

M. bovis ei ole virallisesti vastustettava eläintauti.

Vastausaika:

1–5 arkipäivää. Maitonäytteet tutkitaan päivittäin, sierainlimanäytteet kaksi kertaa viikossa.

Näytetyyppi:

Maitonäyte lisäaineelliseen putkeen tai kestäviin vanutikkuihin otetut näytteet esimerkiksi sieraimesta, nivelnesteestä tai siemennesteestä.

Tikkunäytteenotto:

Pyyhkäistään oireelliselta alueelta nukkatikkuun tai pumpulipuikkoon materiaalia, annetaan kuivahtaa muutaman minuutin ajan ja suljetaan kuljetusputkeen. Näyte voidaan ottaa esimerkiksi sieraimesta, nivelnesteestä tai siemennesteestä. Yhteen PCR testiin voidaan yhdistää useamman eläimen näytteet.

Menetelmä:

qPCR omassa laboratoriossa. Tutkimus on ETT:n vastustusohjelman mukainen.

Tulkinta:

  • pos./neg.

Lähteet:

Mycoplasma bovis Infections in Cattle. American College of Veterinary Internal Medicine Consensus Statements; J Vet Intern Med 2011;25:772–783
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/naudat+ja+biisonit/mycoplasma+bovis
http://www.ett.fi/sisalto/mycoplasma-bovis

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Ihanaa on se, että teidät saa lähes aina puhelimella kiinni ja palvelu on aina erittäin ystävällistä tyhmistäkin kysymyksistä huolimatta!"