Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Madon munat, kpl/g (McMaster) (hevonen, nauta, lammas, sika, kani jne.) (F)

Madotustarpeen tai matolääkkeiden tehon selvittäminen. Vain ne aikuiset hevoset, joiden ulosteesta löydetään loisten munia, lääkitään. Lääkityksen raja-arvona sukkulamatojen osalta pidetään 200 kpl/g ulostetta. Suolinkaisille ei ole raja-arvoa, vaan lääkitys aloitetaan, jos munia löytyy. Joidenkin loisten osalta (isot sukkulamadot ja heisimato) lääkitystä suositellaan joka tapauksessa tehtäväksi kerran vuodessa, koska niiden toteaminen ulostenäytteestä on hyvin epävarmaa. Varsojen madotustarpeen arviointiin tutkimusta ei suositella, sillä varsoilla hyvin yleiset suolinkaiset erittävät munia lantaan epäsäännöllisesti. Varsojenkin kohdalla madotuksen teho etenkin suolinkaista vastaan kannattaa tarkistaa näytteellä noin 2 viikkoa madotuksen jälkeen.

Matolääkkeiden tehovaikutus tarkistetaan uusintanäytteellä 2 viikon kuluttua madotuksesta. Matolääkeresistenssiä on syytä epäillä, mikäli madon munien määrä ei vähene merkittävästi (90–100%).

Lääkeaine valitaan tulosten ja tallin tunnetun resistenssitilanteen perusteella. Lääkeaineen valinnassa auttavat eläinlääkärit.

Vastausaika:

Yleensä näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Ulostenäyte

Lantanäyte kerätään esim. minigrip-pussiin kolmelta peräkkäiseltä päivältä yhteensä 1–2 munkkia, jolloin saadaan edustavampi tulos. Eri päiviltä kerätyn ulosteen voi yhdistää samaan pussiin. Purista ilma pois pussista näytteen säilymisen parantamiseksi. Mikäli näytettä on kerätty useammalta päivältä, laita tieto näytteen mukaan.

Kihomadon toteamiseksi voit halutessasi lähettää myös peräaukon ympäriltä otetun teippinäytteen.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa noin viisi päivää. Se lähetetään tiiviisti pakattuna postitse tai toimitetaan suoraan laboratorioon.

Menetelmä:

Modifioitu McMaster omassa laboratoriossa. Flotaatioliuoksen avulla lasketaan ns. McMaster-kammiossa strongyle-tyyppisten munien määrä grammassa lantaa. Muut lajit tunnistetaan ja vastataan. Menetelmän herkkyys on 25 kpl/g.

Virhelähteet:

  • vanha uloste
  • näytettä säilytetty lämpimässä liian kauan
  • madot erittävät munia epäsäännöllisesti

Lähteet:

Elinympäristönä hevonen- hevosen loiset ja loissairaudet. Seppo Saari ja Sven Nikander 2006. HY eläinlääketieteellisen tiedekunnan oppimateriaalia.
SEP ry:n Hevosjaoston suositus hevosten sisäloiskontrolliin.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Ihan asiakseen piti ruveta kertomaan, että aivan erityisen tyytyväisiä olemme olleet tähän palveluun ensikokemusten perusteella. Nopeat tulokset ja erityisen kätevä tämä nettilähete ja tulospalvelu!"