Laboratoriokäsikirja

Vasta-aineet AB / Antigeenit AG

Takaisin hakutuloksiin

Leptospira interrogans AB (MAR) (S)

Leptospiroosi on spirokeettabakteeri Leptospiran aiheuttama infektiosairaus. Bakteeria esiintyy maailmanlaajuisesti ja kaikilla nisäkäslajeilla, myös ihmisillä. Zoonoosiluonteensa vuoksi se on Suomessakin ilmoitettava eläintauti. Ruokavirasto ei ole todennut Suomessa Leptospirabakteereita koirista PCR-tutkimuksella. Bakteeri säilyy pisimpään ympäristössä kosteissa ja lämpimissä oloissa, kuten joissa, lammissa ja kosteikoissa, jonne bakteerit päätyvät infektoituneiden eläinten eritteiden, kuten virtsan mukana. Bakteerit pääsevät elimistöön limakalvojen tai vaurioituneen ihon kautta. Sairauden itämisaika on 2–26 vrk, mutta yleensä oireet alkavat 10 vuorokautta infektion jälkeen.

Infektion oireet voivat olla hyvin moninaiset. Yleisimmin oireina ilmenee väsymystä, ruokahaluttomuutta, oksentelua, vatsa- ja lihaskipua, heikkoutta tärinää ja liikkumishaluttomuutta sekä virtsaamisvaivoja akuuttien munuaisvaurioiden seurauksena. Joskus infektio johtaa myös akuuttiin maksavaurioon tai verenvuoto-oireisiin ja trombosytopeniaan. Akuutista vaiheesta selvinneillä potilailla munuaisvaurio kroonistuu. Tulehdusta voidaan hoitaa antibiootein.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Seerumi 1 ml. Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk.

Menetelmä:

MAR (microagglutination reaction)

Tulkinta:

Vasta-ainepitoisuus ilmoitetaan serotyyppikohtaisena titterinä, joka on laimein laimennos, jolla näytteelle on saatu positiivinen reaktio.
Titterit < 1:100 tulkitaan negatiivisiksi OIE:n (Office International des Epizooties/World Organisation for Animal Health) ohjeiden mukaisesti.

Lähteet:

Sykes, JE et al. “2010 ACVIM Small Animal Consensus Statement on Leptospirosis: Diagnosis, Epidemiology, Treatment, and Prevention.” Journal of Veterinary Internal Medicine 25.1 (2011): 1–13. PMC. Web. 18 Apr. 2016.
Klaasen HLBM, Adler B. Recent advances in canine leptospirosis: focus on vaccine development. Veterinary Medicine: Research and Reports. 2015:6 245 – 260.
Australian Government, Department of Agriculture and Water Resources. Group 3: step by step guide for dogs. http://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides/category-3-step-by-step-guide-for-dogs. Viitattu 18.4.2016
Government of South Australia, SA Health. Leptospirosis (Weil’s disease) – including symptoms, treatment and prevention. http://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/health+topics/health+conditions+prevention+and+treatment/infectious+diseases/leptospirosis. Viitattu 18.4.2016
The Merrck Veterinary Manual. Leptospirosis in Dogs. http://www.merckvetmanual.com/mvm/generalized_conditions/leptospirosis/leptospirosis_in_dogs.html. Viitattu 18.4.2016

Päivitetty: 10.1.2024