Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Lawsonia intracellularis (PCR, kvantitatiivinen/kvalitatiivinen)

Lawsonia on solujen sisällä elävä bakteeri, joka voi aiheuttaa etenkin sioilla proliferatiivista suolistotulehdusta, johon liittyy ohutsuolen seinämän liikakasvua ja monessa tapauksessa sekundäärisiä ruuansulatuskanavan bakteeritulehduksia. Tutkimustiedon karttuessa 2010-luvulla bakteerin on todettu infektoivan enenevissä määrin myös hevosia. Lisäksi infektioita on todettu mm. koirilla, naudoilla, lampailla, jyrsijöillä, kaneilla ja freteillä.

Sioilla tunnetaan kaksi tautimuotoa. Yleisempänä vieroitetuilla porsailla 6–20 viikon iässä PIA (porsaiden adenomatoosi) sekä nuorilla 4–12 kuukauden ikäisillä sioilla PHE (proliferatiivinen hemorraginen enteropatia). Loppuvaiheen PIA voi kehittyä nekrotisoivaksi suolistotulehdukseksi. Ripulioireiden vakavuus vaihtelee ja infektio voi olla myös oireeton. Sairastuneet eläimet ovat syömättömiä, niiden kasvu hidastuu ja yleiskunto heikkenee. Infektio voi johtaa myös kuolemaan. Etenkin elinympäristön vaihtuessa saattaa esiintyä äkkikuolemia, joissa ainut merkki ripulista on punertava ulosteen värjäämä peräaukko.

Hevosilla infektioita tavataan erityisesti juuri vieroitetuilla alle 7 kuukauden ikäisillä varsoilla, mutta myös aikuiset hevoset voivat sairastua. Infektio aiheuttaa yleensä kuumeisen ripulin, johon liittyy nopea kunnon heikkeneminen, veren matala albumiini- ja proteiinipitoisuus, ruokahaluttomuus ja letargia. Lawsonia-infektio altistaa myös sekundaarisille bakteeri-infektioille, jotka pidentävät oireiden kestoa. Aina ripulioireita ei esiinny, vaan ainoa selkeä löydös voi olla veren albumiini- ja proteiinipitoisuuksien madaltuminen sekä yleiskunnon heikkeneminen.

Vastausaika:

 • Kvalitatiivinen (koira, hevonen): 4–6 arkipäivää
 • Kvantitatiivinen (sika): 1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Ulostenäyte (min 5 g). Yksilö tai yhdistelmänäyte (1–5 ulostetta). Mikäli oireilevia yksilöitä on useampia, suositellaan tutkimaan useampia näytteitä, sillä kaikki yksilöt eivät eritä bakteeria ulosteeseen. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Menetelmä:

 • Kvalitatiivinen (koira, hevonen): PCR (yhteistyölaboratorio)
 • Kvantitatiivinen (sika): qPCR kvantitatiivinen

Tulkinta:

 • Kvalitatiivinen (koira, hevonen): pos/neg
 • Kvantitatiivinen (sika): neg/+/++/+++

Lähteet:

FA Vannucci & CJ Gebhart. Recent Advances in Understanding the Pathogenesis of Lawsonia intracellularis Infections. Veterinary Pathology 2014, Vol. 51(2) 465-477.

J Dauvillier, V Picandet, J Harel, M Gottschalk, R Desrosiers, D Jean, JP Lavoie. Diagnostic and epidemiological features of Lawsonia intracellularis enteropathy in 2 foals. Can Vet J 2006;47:689-691.

ML Frazer. How to Diagnose and Treat Lawsonia intracellularis. Medicine—Infectious diseases, AAEP proceedings. 2007 Vol. 53: 236-239

Elintarviketurvallisuusvirasto, Sikojen suolistotulehdukset. Päivitetty: 7.10.2016. Saatavilla: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siat/suolistotulehdukset/. Viitattu: 9.8.2018

Päivitetty: 2.1.2023

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan