Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kurarupi (Dermatophilus congolensis) (mikroskopointi) (2x objektilasi)

Dermatophilus congolensis -bakteeri aiheuttaa dermatofiloosia eli kurarupea. Se on yleinen etenkin hevosilla, mutta sitä esiintyy myös muilla kotieläimillä, kuten naudoilla ja lampailla, sekä lemmikkieläimistä kissoilla ja koirilla. Infektio voi tarttua myös ihmiseen. Tarttuakseen bakteeri tarvitsee kosteat olosuhteet sekä pienen ihovaurion. Infektiot ovatkin yleisimpiä kosteina vuodenaikoina. Myös esimerkiksi loisten, heikon ruokinnan tai muun sairauden takia heikentynyt immuunipuolustus altistaa infektiolle.

Oireet, takut sekä suurehkot märkivät ruvet, ilmenevät alueilla, jotka altistuvat jatkuvalle kosteudelle, kuten jalat, selkä sekä niska. Valkoisen ihon on todettu olevan infektioherkempää kuin tumman. Suurin osa eläimistä paranee itsestään muutamassa viikossa, mutta pitkittynyt kurarupi-infektio altistaa eläimen helposti sekundääri-infektioille. Infektio pyritään kuitenkin hoitamaan jo alkuvaiheessa, sillä ruvet voivat aiheuttaa ontumisena havaittavaa kipua. Infektiota hoidetaan pesemällä infektoituneet alueet desinfioivalla pesuaineella. Lisäksi voidaan käyttää antibioottihoitoa. Tärkeää on myös huolehtia eläimen kuivana pysymisestä.

Kurarupi voidaan todeta joko oireiden perusteella, hiilidioksidipitoisessa ympäristössä tehdyllä viljelyllä tai suoralla mikroskopoinnilla, jossa Dermatophilus congolensis tunnistetaan tyypillisistä haarautuvista kokkirihmoistaan. Parhaiten mikroskopoimalla tehty tunnistus onnistuu akuutissa tilassa olevasta ruvesta, sillä kroonisessa vaiheessa bakteerien määrä infektioalueella pienenee, ja tyypillisten rakenteiden löytäminen näytteestä voi olla mahdotonta.

Vastausaika:

1–2 arkipäivää

Näytetyyppi:

Valmiiksi objektilaseille tehty levitys ruvesta. Levitys tehdään hankaamalla ruven kosteaa alapintaa lasia vasten. Tarvittaessa rupea voi kostuttaa saliinilla. Lasille voi myös levittää eritettä tai kudosta ruven alta.  Lasi ilmakuivataan ja lähetetään laboratorioon kotelossa. Näyte säilyy huoneenlämmössä vähintään 7 vrk.

Menetelmä:

Gram-värjäys sekä mikroskopointi.

Tulkinta:

pos/neg. Myös muut havainnot, kuten hiivasolut kommentoidaan.

Lähteet:

Markey B, Leonard F, Archambault M, Cullinane A, Maguire D.
2013. Clinical Veterinary Microbiology, 2nd Edition.

Päivitetty: 3.5.2022

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "