Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kurarupi (Dermatophilus congolensis) (mikroskopointi) (2x objektilasi, rupi)

Dermatophilus congolensis -bakteeri aiheuttaa dermatofiloosia eli kurarupea. Se on yleinen etenkin hevosilla, mutta sitä esiintyy myös muilla kotieläimillä, kuten naudoilla ja lampailla, sekä lemmikkieläimistä kissoilla ja koirilla. Infektio voi tarttua myös ihmiseen. Tarttuakseen bakteeri tarvitsee kosteat olosuhteet sekä pienen ihovaurion. Infektiot ovatkin yleisimpiä kosteina vuodenaikoina. Myös esimerkiksi loisten, heikon ruokinnan tai muun sairauden takia heikentynyt immuunipuolustus altistaa infektiolle.

Oireet, takut sekä suurehkot märkivät ruvet, ilmenevät alueilla, jotka altistuvat jatkuvalle kosteudelle, kuten jalat, selkä sekä niska. Valkoisen ihon on todettu olevan infektioherkempää kuin tumman. Suurin osa eläimistä paranee itsestään muutamassa viikossa, mutta pitkittynyt kurarupi-infektio altistaa eläimen helposti sekundääri-infektioille. Infektio pyritään kuitenkin hoitamaan jo alkuvaiheessa, sillä ruvet voivat aiheuttaa ontumisena havaittavaa kipua. Infektiota hoidetaan pesemällä infektoituneet alueet desinfioivalla pesuaineella. Lisäksi voidaan käyttää antibioottihoitoa. Tärkeää on myös huolehtia eläimen kuivana pysymisestä.

Kurarupi voidaan todeta joko oireiden perusteella, hiilidioksidipitoisessa ympäristössä tehdyllä viljelyllä tai suoralla mikroskopoinnilla, jossa Dermatophilus congolensis tunnistetaan tyypillisistä haarautuvista kokkirihmoistaan. Parhaiten mikroskopoimalla tehty tunnistus onnistuu akuutissa tilassa olevasta ruvesta, sillä kroonisessa vaiheessa bakteerien määrä infektioalueella pienenee, ja tyypillisten rakenteiden löytäminen näytteestä voi olla mahdotonta.

Vastausaika:

1–2 arkipäivää

Näytetyyppi:

Valmiiksi objektilasille tehty levitys ruvesta tai useampia irrotettuja rupia sekä kudosta niiden alta. Levitys tehdään hankaamalla ruven kosteaa alapintaa lasia vasten. Lasille voi myös levittää eritettä tai kudosta ruven alta. Tarvittaessa kuivahtaneen ruven voi hajottaa saliinissa esimerkiksi skalpellilla. Lasi ilmakuivataan ja lähetetään laboratorioon.

Menetelmä:

Gram-värjäys sekä mikroskopointi.

Tulkinta:

pos/neg. Myös muut havainnot, kuten hiivasolut kommentoidaan.

Lähteet:

Markey B, Leonard F, Archambault M, Cullinane A, Maguire D.
2013. Clinical Veterinary Microbiology, 2nd Edition.

Päivitetty: 14.6.2019

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan