Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kolesteroli (S/HP/EP)

Seerumin kolesteroli valmistetaan maksassa, ja paastotilassa veren kolesteroli onkin pääasiassa maksan tuottamaa. Ruokailun jälkeen pitoisuudet nousevat muutamia mmol/l ravinnon laadun mukaan. Kolesteroli on seerumissa sitoutuneena pääasiallisesti lipoproteiineihin (HDL- ja LDL-kolesteroli). Kokonaiskolesterolimääritys kertoo kolesterolin määrän molemmissa fraktioissa.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi, Li-hepariiniplasma tai EDTA-plasma 0,3 ml. Näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk. Lievä hemolyysi, lipemia tai ikteria eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

Kolorimetrinen entsymaattinen menetelmä.

Viitearvot:

  • Koira: 3.6 – 10.3 mmol/l
  • Kissa: 2.2 – 8.5 mmol/l
  • Hevonen: 1.8 – 4.7 mmol/l
  • Nauta: 1.9 – 4.5 mmol/l
  • Alpakka: 0.52 – 1.17 mmol/l
  • Fretti: 1.71 – 7.69 mmol/l
  • Vuohi: 2.07 – 3.37 mmol/l
  • Marsu: 1.71 – 7.69 mmol/l
  • Sika: 0.39 – 1.4 mmol/l
  • Lammas: 1.3 – 2.07 mmol/l

Tulkinta:

Suurentuneet pitoisuudet

  • kolesterolin tuotanto tai -saanti on lisääntynyt
    • nefroottinen syndrooma
    • proteiinien menetys ruuansulatuselimissä
  • lipolyysi ja lipoproteiinimetabolia on vähentynyt
    • hypotyreoidismi
    • protein-losing enteropatia
    • synnynnäiset entsyymipuutokset
  • akuutti pankreatiitti
  • kolestaasi
  • diabetes mellitus
  • lisämunuaisen kuorikerroksen yliaktiivisuus (hyperadrenokortikoidismi)
  • kilpirauhasen vajaatoiminta
  • idiopaattinen hyperlipemia

Pienentyneet pitoisuudet

  • portosysteeminen shuntti
  • lymfangiektasia
  • lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta

Lähteet:

Age effects on plasma cholesterol and triglyceride profiles and metabolite concentrations in dogs. Kawasumi K, Kashiwado N, Okada Y, Sawamura M, Sasaki Y, Iwazaki E, Mori N, Yamamoto I, Arai T. BMC Vet Res 2014, 10:57.
Plasma lipoprotein concentrations in the dog: the effects of gender, age, breed and diet. Pasquini A, Luchetti E, Cardini G. J Anim Physiol Anim Nutr. 2008 ; 92, 718–722

Päivitetty: 1.7.2024

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia