Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Veriryhmä (genotyyppi: veriryhmä b:n kantajuus)

Käy kaikille roduille.

Kissojen AB-veriryhmäjärjestelmään kuuluu kolme veriryhmää:

 • A (genotyypit A/A, A/ab ja A/b),
 • B (genotyyppi b/b) sekä
 • AB (genotyypit ab/ab ja ab/b).

Näistä A-ryhmä on selkeästi yleisin, mutta etenkin rotukissoilla esiintyy myös B-veriryhmää. AB veriryhmä on erittäin harvinainen. HUOM! AB veriryhmällä ei tarkoiteta b-kantajuutta.

Koska A alleeli on dominoiva, voi A veriryhmän kissa kantaa perimässään peittyvää b alleelia. Siksi kaksi A veriryhmän kissaa voi saada pentuja, joiden veriryhmä on B (b/b). Kahden B-kissan pentujen veriryhmä on aina B. B-veriryhmän kissoilla on veressään anti-A-vasta-aineita, jotka tunnistavat A- ja AB-veriryhmätekijät. Pennutuksessa emon ja pentujen erilainen veriryhmä voi aiheuttaa ongelmia, koska vasta-aineita erittyy emon ternimaitoon, josta ne imeytyvät pennun verenkiertoon. Emon ollessa veriryhmältään A tai AB ongelmaa ei ole.

Jos B-veriryhmän naaras astutetaan A-tai AB-uroksella (genotyypit b/b + A/A, A/b, A/ab, ab/ab tai ab/b), on noin 75 % syntyvistä pennuista veriryhmältään A tai AB. Koska emon ternimaitoon erittyy muiden vasta–aineiden lisäksi anti-A-vasta-ainetta, sairastuvat A- ja AB-pennut neonataaliin isoerytrolyysiin (NI), joka on rotukissoilla yleisin vastasyntyneiden pentujen kuolinsyy

Geneettinen veriryhmä kertoo onko kissa B-veriryhmä-alleelin kantaja (A/b tai AB/b) ja onko kissa veriryhmää B (b/b).

Vastausaika:

1–2 viikkoa

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri tai poskisolunäyte (2 kpl).

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) yhteistyölaboratoriossa. Tällä hetkellä geneettinen veriryhmätesti tunnistaa kaksi yleisintä B-veriryhmämutaatioita. Tämän lisäksi on olemassa vielä tuntemattomiakin mutaatioita, jotka johtavat B-veriryhmään. Siksi geneettisen testin tulokset korreloivat 97%:sti serologisten tulosten kanssa.

Tulkinta:

 • Kissa ei ole b–veriryhmän kantaja. Kissanveriryhmä on A tai AB
 • Kissa on b–alleelin kantaja (A/b tai AB/b). Kissan veriryhmä on A tai AB
 • Kissa on veriryhmältään B (b/b)

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Olen erittäin tyytyväinen Movetin toimintaan. Lähettämisen helppous, sähköiset järjestelmät, vastausten saaminen ja asiakaspalvelu ovat kilpailijoihin verrattuna ylivoimaiset. Lähetän nykyisin melkein kaikki ulkopuolisiin laboratorioihin lähtevät näytteeni Movetiin, enkä näe syytä toimia toisin jatkossakaan jos palvelu pelaa näin hyvin."