Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Veriryhmä geneettinen (b1, b2)

Käy kaikille roduille.

Kissojen AB-veriryhmäjärjestelmään kuuluu kolme veriryhmää:

 • A (genotyypit A/A, A/ab ja A/b),
 • B (genotyyppi b/b) sekä
 • AB (genotyypit ab/ab ja ab/b).

Näistä A-ryhmä on selkeästi yleisin, mutta etenkin rotukissoilla esiintyy myös B-veriryhmää. AB-veriryhmä on erittäin harvinainen. HUOM! AB-veriryhmällä ei tarkoiteta b-kantajuutta.

Koska A-alleeli on dominoiva, voi A-veriryhmän kissa kantaa perimässään peittyvää b-alleelia. Siksi kaksi A-veriryhmän kissaa voi saada pentuja, joiden veriryhmä on B (b/b). Kahden B-kissan pentujen veriryhmä on aina B. B-veriryhmän kissoilla on veressään anti-A-vasta-aineita, jotka tunnistavat A- ja AB-veriryhmätekijät. Pennutuksessa emon ja pentujen erilainen veriryhmä voi aiheuttaa ongelmia, koska vasta-aineita erittyy emon ternimaitoon, josta ne imeytyvät pennun verenkiertoon. Emon ollessa veriryhmältään A tai AB ongelmaa ei ole.

Jos B-veriryhmän naaras astutetaan A-tai AB-uroksella (genotyypit b/b + A/A, A/b, A/ab, ab/ab tai ab/b), on noin 75 % syntyvistä pennuista veriryhmältään A tai AB. Koska emon ternimaitoon erittyy muiden vasta-aineiden lisäksi anti-A-vasta-ainetta, sairastuvat A- ja AB-pennut neonataaliin isoerytrolyysiin (NI), joka on rotukissoilla yleisin vastasyntyneiden pentujen kuolinsyy.

Geneettinen veriryhmä kertoo onko kissa B-veriryhmäalleelin kantaja (A/b tai AB/b) ja onko kissa veriryhmää B (b/b).

Vastausaika:

2–3 viikkoa

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri (vähintään 0,5 ml) tai poskisolunäyte (2 kpl)

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) (yhteistyölaboratorio)

Tällä hetkellä geneettinen veriryhmätesti tunnistaa kaksi yleisintä B-veriryhmämutaatioita. Tämän lisäksi on olemassa vielä tuntemattomiakin mutaatioita, jotka johtavat B-veriryhmään. Siksi geneettisen testin tulokset korreloivat 97%:sti serologisten tulosten kanssa.

Tulkinta:

 • Kissa ei ole b–veriryhmän kantaja. Kissanveriryhmä on A tai AB
 • Kissa on b–alleelin kantaja (A/b tai AB/b). Kissan veriryhmä on A tai AB
 • Kissa on veriryhmältään B (b/b)

Päivitetty: 10.7.2023

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Kysytte meileissä miten pärjäsitte. Minusta palvelu on jatkuvasti loistavaa: asiantuntevaa, nopeata, avuliasta, joustavaa, eläinlääkärin ja asiakkaan huomioon ottavaa! Kiitos!"