Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kampylobakteeri AG (pikatesti, tunnistaa myös kuljetuksessa kuolleet bakteerit) (F)

Kampylobakteerit ovat mikroaerofiilisiä sauvabakteereita, jotka voivat aiheuttaa vaihtelevan asteisia suolisto-oireita kissoille ja koirille. Kampylobakteereita on löydetty myös ripulioireisilta sekä abortoineilta lampailta ja naudoilta. Aikuiset eläimet voivat olla bakteerin oireettomia kantajia ja sioilla ja linnuilla kampylobakteeri kuuluu suoliston normaaliflooraan. Monet kampylobakteerilajeista ovat zoonoottisia.

Bakteerien patogeenisyys vaihtelee laajasti, mutta akuutissa vaiheessa oireisiin kuuluu kuumeen lisäksi vatsakivut sekä verinen ripuli, joka kestää 5–15 vuorokautta. Oireet ovat yleensä akuutteja, mutta joskus tavataan myös uusiutuvaa ripulia. Kissoilla kampylobakteeria tavataan usein yhdessä muiden patogeenien kanssa. Positiivinen tulos täytyy aina suhteuttaa potilaan kliiniseen kuvaan.

Tarkkojen elinolosuhdevaatimustensa vuoksi kampylobakteeri on herkkä kuljetus- ja näytteenotto-olosuhteille, mikä kannattaa huomioida tutkimusmenetelmän valinnassa. Pikatesti tunnistaa myös kuolleet bakteerit, joten se voidaan tehdä luotettavasti ulostepurkkiin tai pussiin kerätystä näytteestä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

Saapumispäivä

Näytetyyppi:

Mahdollisimman tuore ulostenäyte, muutama gramma (ruokalusikallinen). Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk.

Menetelmä:

Antigeenin tunnistava pikatesti
Herkkyys 96,8 % ja spesifisyys 99,2 % verrattuna viljelyyn.

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 5.12.2022

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan