Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Insuliini

Käy lajeille:

 • Hevonen (S/HP)
 • Koira (S/HP/EP)

Insuliini on haiman Langerhansin saarekkeiden betasolujen tuottama hormoni. Se on tärkein veren sokeripitoisuutta säätelevä hormoni, eli sen pääasiallisena tehtävänä on edesauttaa energia-aineenvaihduntaa herkistämällä glukoosin pääsyä soluihin. Tämän lisäksi se ylläpitää elimistön normaalia toimintaa auttamalla useiden muiden molekyylien ja ionien sisäänpääsyä soluihin.
Insuliinin perustason pitoisuus veressä on pieni, mutta sen määrä lisääntyy huomattavasti erityisesti hiilihydraattipitoisen ravinnon syömisen myötä. Tästä syystä näyte olisi otettava paastonneesta eläimestä (mikäli ei haluta tutkia hiilihydraattien vaikutusta insuliinin eritykseen).

Poikkeavat insuliinipitoisuudet aiheutuvat yleisimmin diabeteksesta ja siihen liittyvästä metabolisesta oireyhtymästä. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei eritä insuliinia, kun taas tyypin 2 diabeteksessa solujen vaste insuliinille on heikentynyt (insuliiniresistenssi). T1-diabetekseen liittyy erittäin pieni tai olematon insuliinipitoisuus paastossa, ja hiilihydraatit eivät saa aikaan insuliinipitoisuuden lisääntymistä. T2-diabeteksessa ja metabolisessa oireyhtymässä havaitaan taudin alkuvaiheessa normaalia suurempia insuliinipitoisuuksia, mutta tilanteen pitkittyessä haima ei enää jaksa tuottaa insuliinia joten vaste hiilihydraateille on heikko.

On syytä muistaa, että suurentuneen insuliinipitoisuuden taustalla voi olla insulinooma, eli haiman beta-soluperäinen pahanlaatuinen kasvain. Se erittää insuliinia jatkuvasti riippumatta veren glukoosipitoisuudesta. Insulinooma on etenkin vanhojen koirien sairaus, kissoilla sitä ei juurikaan tavata.

Hevosten metabolisessa oireyhtymässä (EMS) havaitaan normaalia suuremmat insuliinipitoisuudet (kompensatorinen hyperinsulinemia), suurentuneet glukoosi- ja rasvapitoisuudet ja ulkoisena oireena rasvan kertyminen (etenkin niskaan ja hännän tyveen). Lisätietoa metabolisen oireyhtymän diagnosoinnista löydät täältä>>

Tutkimusvaihtoehdot:

 • Insuliini (hevonen)
  • Vastausaika: Näytteensaapumispäivänä
  • Näytetyyppi: Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml.
   Näyte säilyy 7 vrk jääkaappilämpötilassa ja 3 kk pakastettuna (–20 °C). Lähetys viileässä. Hemolyysi, lipemia ja huomattava ikteria (bilirubiini) häiritsevät määritystä (pienentävät tuloksia). Hevosille suositellaan näytteenottoa ennen aamuruokien antamista. Edellisestä väkirehuannoksesta tulisi olla kulunut vähintään 4 tuntia. Varsinainen paastoinsuliini on viitearvojen sisällä jopa 70 % insuliiniresistenssistä kärsivistä potilaista.
  • Menetelmä: Immunoluminometrinen määritys
  • Viitearvot: alle 20 mU/l
 • Insuliini (koira)
  • Vastausaika: 1–5 arkipäivää
  • Näytetyyppi: Seerumi, Li-hepariini- tai EDTA-plasma 0,5 ml.
   Näyte säilyy 7 vrk jääkaappilämpötilassa ja 3 kk pakastettuna (–20 °C). Lähetys viileässä. Hemolyysi nopeuttaa insuliinin hajoamista (pienentää tulosta). Pieneläimille paastonäyte, mikäli ei haluta tutkia hiilihydraattipitoisuuden vaikutusta insuliinineritykseen. Mikäli diabeetikkoeläimen hoidossa on käytetty muussa kuin ko. eläinlajissa tai sen soluissa tuotettua insuliinia, voi syntyä ns. heterofiilisia vasta-aineita insuliinia kohtaan. Ne saattavat häiritä mittausta ja vääristää (pienentää) tuloksia
  • Menetelmä: ELISA
  • Viitearvot: alle 20 mU/l

Tulkinta:

Pienentyneet pitoisuudet

Tulkitaan ruokailun (hiilihydraattipitoisen) jälkeen.

 • tyypin 1 diabetes
 • pitkälle edennyt tyypin 2 diabetes

Suurentuneet pitoisuudet

 • alkava tyypin 2 diabetes
 • metabolinen oireyhtymä
 • insulinooma
 • haiman betasolujen tyyppinen kasvain, joka erittää insuliinia jatkuvasti

Lähteet:

ACVIM Consensus Statement (N. Frank, R.J. Geor, S.R. Bailey, A.E. Durham, and P.J. Johnson. Equine Metabolic Syndrome. J Vet Intern Med 2010;24:467–475.
Insulin-dependent diabetes mellitus associated with presumed autoimmune polyendocrine syndrome in a mare. Giri JK, Magdesian KG, Gaffney PM. 2011; Can Vet J, 52.

Correlation of plasma insulin concentration with laminitis score in a field study of equine Cushing’s disease and equine metabolic syndrome. J Eq Vet Sci. 2009; 29(2):87-94
Factors affecting clinical assessment of insulin sensitivity in horses. Firshman AM, Valberg SJ. Eq Vet J. 2007; 39(6): 567-575.
Insulin sensitivity and skeletal muscle glucose transport in horses with equine polysaccharide storage myopathy. Annandale EJ, Valberg SJ, Mickelson JR, Seaquist ER. Neuromusc Disorders. 2004; 14(10): 666-674.
Metabolic predispositions to laminitis in horses and ponies: Obesity, insulin resistance and metabolic syndromes. Geor RJ. J Eq Vet Sci. 2008; 28(12): 753-759.
The Equine Endocrinology Group (EEG). Prepared by the EMS Working Group. Recommendations for the Diagnosis and Treatment of Equine Metabolic Syndrome (EMS). June 2018. Viitattu: 26.4.2019. Saatavilla: https://sites.tufts.edu/equineendogroup/

Lue lisää liitteistä:

Päivitetty: 4.10.2019

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Tein ensimmäisen Movet-tilauksen, lähetteen ja näytteenoton, ja kaikki toimi melko sujuvasti. Posti kulki kerrankin nopeasti ja tulokset olivat valmiit jo seuraavana päivänä, mikä oli todella hieno juttu sekä näin hoitavan eläinlääkärin että potilaan omistajan kannalta. Kiitos kovasti!"