Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
Hevosen herpesvirukset EHV 1 ja EHV 4 (PCR)
EHV-1 ja EHV-4 ovat hevosen herpesviruksia. Herpesvirus kuuluu DNA-virusten ryhmään. Molempia viruksia esiintyy maailmanlaajuisesti. EHV-1 aiheuttaa abortteja, hengitystieinfektioita ja neurologisia oireita. EHV-4 puolestaan aiheuttaa pääasiallisesti hengitystieinfektioita, mutta satunnaisesti se saattaa aiheuttaa myös abortteja.
Infektio on erittäin nopea, ja oireet voivat alkaa jo 24 tunnissa, mutta tyypillisemmin 4–6 vuorokautta infektoitumisesta. Virus leviää aerosolina eli ilman mukana. Infektoitumisen jälkeen sairastunut eläin levittää virusta vielä noin 7–10 vuorokautta, mutta mahdollisesti pidempäänkin. Tämän vuoksi suositellaan sairastuneen eläimen pitämistä karanteenissa diagnoosin jälkeen. Virus saattaa levitä myös epäsuorasti pinnoilta, sillä se selviää useita viikkoja ympäristössä. Virusta erittyy voimakkaimmin infektion ensimmäisinä päivinä.
Tyypilliset oireet:
- kuumeilu, yleensä yhdistettynä muihinkin oireisiin, mutta se saattaa myös olla ainoa oire
- hengitystietulehdus, yskiminen, nuha
- varsat, jotka ovat infektoituneet tiineyden aikana voivat syntyessään olla heikompia kuin terveet varsat.
- abortti tapahtuu yleensä myöhäisessä raskaudessa (8 kuukauden jälkeen), harvemmin jo niinkin varhain kuin neljän kuukauden iässä.
- neurologisissa oireissa takajalkojen (harvoissa tapauksissa etujalkojen) koordinaatio-ongelmia, virtsankarkailua/–tiputtelua
Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.
Vastausaika:
4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
Näytetyyppi:
Nukkatikkunäyte silmän sidekalvolta, nenästä tai nielusta, EDTA-kokoveri 1 ml tai kudos. EHV1-tutkimukseen käy myös likvornäyte, abortoitunut sikiö, istukka- tai endometriumnäyte. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
Rokotteiden aiheuttamat väärät positiiviset tulokset ovat harvinaisia ainakin EHV 1 -virusten kohdalla.
Menetelmä:
PCR
Tulkinta:
pos/neg
Lähteet:
OIE Terrestial Manual 2015, Chapter 2.5.9. EQUINE RHINOPNEUMONITIS (EQUINE HERPESVIRUS 1 AND 4). NB: Version adopted by the World Assembly of Delegates of the OIE in May 2015.
Nicola Pusterla, Kristin P. Chaney, Roger Maes, Annabel G. Wise, Robert Holland, Hal C. Schott II. 2007. Investigation of the molecular detection of vaccine-derived equine herpesvirus type 1 in blood and nasal secretions from horses following intramuscular vaccination. J Vet Diagn Invest 19:290–293
Päivitetty: 21.2.2024