Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

CHV Canine herpesvirus AB (IFAT) (S/HP)

Koiran herpesvirusta esiintyy maailmanlaajuisesti. Se on ensisijaisesti aikuisten koirien ja yli 4 viikon ikäisten pentujen lieväoireinen hengitystietartunta. Toisaalta herpes on myös yksi suurin syyllinen vastasyntyneiden (9–14 pv ikäisten) pentujen kuolemaan. Jalostusnartuilla se saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä, keskenmenoja, pienentyneitä pentuekokoja sekä heikkoina syntyviä pentuja. Uroksilla taas saattaa esiintyä rakkuloita ulkoisissa sukuelimissä.

Herpes tarttuu pääsääntöisesti pisaratartuntana (mutta myös esim. astutustilanteessa). Pentu voi saada tartunnan milloin tahansa tiineyden aikana. Suurin osa pennuista saa viruksen emältään istukan kautta tai synnytyskanavassa. Jos tartunta tapahtuu jo kohdussa, seuraukset riippuvat tiineysvaiheesta; varhaisessa tiineydessä alkiot kuolevat ja sulavat pois, lopputiineydessä pennut voivat syntyä ennenaikaisesti. Viruksen itämisaika on 3–7 päivää.

Akuutin herpesinfektion toteamiseen suositellaan PCR-tutkimusta, sillä infektoituneen koiran vasta-ainetasot saattavat olla hyvin alhaiset. Vasta-ainetutkimuksella ei pystytä erottamaan rokotteen ja infektion aiheuttamaa vasta-ainetasojen nousua toisistaan, joten vasta-ainetutkimusta ei voida käyttää infektion toteamiseen rokotetuilla koirilla. Mikäli infektion akuuttivaihe on jo ohitse, voidaan oireiden aiheuttajaa etsiä vasta-ainetutkimuksella.

Vastausaika:

1–2 viikkoa

Näytetyyppi:

Seerumia tai Li-hepariiniplasmaa vähintään 1 ml.

Menetelmä:

IFAT (ImmunoFluorescence Antibody Test) (yhteistyölaboratorio)

Viitearvot:

Titteri < 1:20

 

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Erittäin nopeaa ja helppoa asioida teidän kanssa. Näytepaketti toimitettiin kotiin ja näyte oli helppo ottaa ja lähettää analyysiin. Ehdottomasti suosittelen palveluanne."