Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Herda (Hereditary equine regional dermal asthenia)

Hereditary equine regional dermal asthenia (HERDA) on perinnöllinen ihosairaus, jota esiintyy pääasiassa American Quarter -rotuisilla hevosilla. Sairaudelle on ominaista seroomat, verenpurkaumat ja haavautumat hevosen selän alueella. Oireet alkavat yleensä noin kahden vuoden iässä, kun hevosia aletaan tottumaan satulaan. Oireet uusivat helposti ja pahenevat iän myötä. Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa. Usein sairastuneiden yksilöiden kohdalla päädytäänkin eutanasiaan, koska ne eivät kestä ratsastuskäyttöä toistuvien oireiden ja ihotulehdusten vuoksi eikä niitä voida käyttää jalostukseen sairauden perinnöllisyydestä johtuen.

Sairaus periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin vain molemmilta vanhemmiltaan mutatoituneen alleelin perineet yksilöt sairastuvat. Kantaja ei itse sairastu, mutta voi periyttää virheellistä alleelia jälkeläisilleen.

Vastausaika:

3–4 viikkoa

Näytetyyppi:

Jouhinäyte (20–30 kpl/eläin)

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) (yhteistyölaboratorio)

Tulkinta:

 • N/N (molemmilta vanhemmilta normaali alleeli):
  • Ei kanna virheellistä alleelia; ei kuulu riskiryhmään. Tällainen hevonen jättää normaalia perimää jälkeläisilleen sairauteen altistavan geenin suhteen.
 • N/HERDA (heterotsygootti, normaali alleeli ja virheellinen alleeli):
  • Eläin kantaa virheellistä ja normaalia alleelia. Hevonen siirtää sairauteen altistavaa geeniä jälkeläisilleen 50% :n todennäköisyydellä.
 • HERDA/HERDA (homotsygootti, molemmilta vanhemmilta virheellinen alleeli):
  • Eläin sairastuu todennäköisimmin sairauteen, jossain vaiheessa elämäänsä. Hevonen siirtää sairauteen altistavaa geeniä jälkeläisilleen 100 %:n todennäköisyydellä.

Lähteet:

Genomics. 2007 Jul;90(1):93-102. Epub 2007 May 11. Homozygosity mapping approach identifies a missense mutation in equine cyclophilin B (PPIB) associated with HERDA in the American Quarter Horse. Tryon RC, White SD, Bannasch DL.

 

Päivitetty: 10.7.2023

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia