Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Giardia (ELISA, qPCR, pikatesti)(F)

Giardia on yksisoluinen ihmisissä ja eläimissä ripulitauteja (giardiaasi) aiheuttava alkueläin. Eläimillä se on yleisin kissoilla ja koirilla. Tartunnan voi saada saastuneesta vedestä tai ympäristöstä. Myös oireettomat eläimet voivat levittää ja tartuttaa sitä toisiin eläimiin ja ihmisiin. Suolistossa giardia esiintyy aktiivisesti liikkuvana ja ravintoa ottavana trofosoi’iitti-muotona, ja suoliston ulkopuolella kystina, jotka kestävät suuriakin ympäristöolojen muutoksia ja näin ollen voivat säilyä infektoivina pitkään.

Nuorilla yksilöillä giardiaasi on yleensä oireellinen. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, vaalea rasvainen ripuli ja laihtuminen. Kasvavien yksilöiden kasvu voi hidastua. Myöhemmin vastustuskyvyn kehittyessä oireet saattavat hävitä, mutta eläin levittää yhä kystia ulosteiden mukana ympäristöönsä. Kenneleissä ja kissaloissa giardia-infektiot voivat lisätä pentukuolleisuutta ja heikentää pentujen kasvua.

Giardiaasin hoitoon käytetään normaalia pidempää matolääkekuuria. Myös elinympäristön puhdistaminen ja desinfiointi on ensiarvoisen tärkeää.

Vastausaika:

Pikatesti näytteensaapumispäivänä, qPCR 1–3 arkipäivää, analysoidaan kahdesti viikossa.

Näytetyyppi:

Ulostenäyte.

Menetelmä:

Valittavana pikatesti, ELISA tai qPCR, kaikki omassa laboratoriossa. Pikatesti ja ELISA tunnistavat giardia-antigeenin. Pikatestin herkkyys on 100.0 % ja spesifisyys 88.2 %. ELISAn herkkyys on 100 % ja spesifisyys 99.6 %.

Tulkinta:

Pos./neg.