Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

GHbA1c (glykohemoglobiini, koira) (B)

Nisäkkäiden punasolujen pääasiallinen hemoglobiini on HbA. Tämän lisäksi täysikasvuisilla yksilöillä hemoglobiinin kokonaismäärästä on normaalisti muutamia prosentteja tyyppiä HbA2 ja HbF. Punasolun elinaikana hemoglobiinimolekyylin rakenne voi muuttua, esimerkiksi jos siihen liittyy erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi eräät sokerimolekyylit (glukoosi, fruktoosi). Glukoosin liittyminen hemoglobiiniin (glykoituminen) on hidas, ei-entsymaattinen reaktio, ja se riippuu vallitsevasta veren glukoosipitoisuudesta.

Liittymisen ensimmäinen vaihe on melko nopea ja reversiibeli, tällöin syntyy labiili sidos HbA:n ja glukoosin välille. Toisessa, hitaassa vaiheessa syntyy stabiili, pysyvä ketoamiinisidos, eli syntyy GHbA1c-molekyyli. Se säilyy tällaisena koko punasolun eliniän. Näin ollen GHbA1c:n määrän vaihtelu riippuu veren sokerin vaihteluista punasolun eliniän aikana. Pitkäkestoisessa hyperglykemiassa GHbA1c:n muodostus lisääntyy, joten epätasapainossa olevassa diabeteksessä GHbA1c:n määrä voi olla jopa kaksin-kolminkertainen normaaliin verrattuna. Hoitotasapainon korjautuessa GHbA1c-pitoisuus alkaa vähentyä 1–3 viikon kuluessa ja vähenee uusien punasolujen syntyessä ja vanhojen kuollessa. Punasolun elinikä on noin 3 kk, joten GHbA1c kuvaa glukoositasapainoa määritystä edeltävien 2–3 kuukauden ajalta.

Diabeteksen ensidiagnoosissa on hyvä käyttää myös perinteisiä tutkimuksia, kuten glukoosin ja fruktosamiinin määritykset. Seurannassa HbA1c-määritys on suositeltavaa tehdä 2–4 kertaa vuodessa.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

EDTA- tai Li-hepariinikokoveri 0,5 ml. Näyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk, jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 6 kk. Lievä lipemia ja ikteria eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

Immunometrinen ja fotometrinen määritys

Viitearvot:

  • koira     3.2–4.6 %  (11.5–26.8 mmol/mol)

Tulkinta:

Suurentuneet pitoisuudet

  • Diabetes mellitus
    • viitearvoalueella oleva tulos ei välttämättä poissulje diabetesta, koska äkillisesti alkanut tauti ei välttämättä ole ehtinyt nostaa pitoisuutta
    • hyvässä hoitotasapainossa oleva diabetes voi myös antaa viitearvoalueella olevan tuloksen
  • huomattava polysytemia (liiallinen punasolujen määrä) saattaa vaikuttaa
    • punasolujen liiallinen tuotanto
    • punasolujen pidentynyt elinikä

Pienentyneet pitoisuudet

  • vakava anemia voi vaikuttaa
    • punasolujen vähentynyt tuotanto
    • punasolujen lyhentynyt elinikä

Lähteet:

Fructosamine and glycated hemoglobin in the assessment of glycaemic control in dogs. Loste A, Marca MC. Vet. Res. 2001; 32, 55-62.
Glycosylated hemoglobin concentrations in the blood of healthy dogs and dogs with naturally developing diabetes mellitus, pancreatic beta-cell neoplasia, hyperadrenocorticism, and anemia. Elliott DA : Nelson RW, Feldman EC, Neal LA. J Am Vet Med Assoc. 1997; 211(6): 723-7.
Glycosylated Hemoglobin Concentrations in Dogs with Hyperadrenocorticism and/or Diabetes Mellitus Compared to Clinically Healthy Dogs. Lien YH, Huang HP. JVCS. 2009; 2.

Päivitetty: 28.4.2022

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
    Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
    "