Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FHV Feline herpesvirus (qPCR)

Kissan herpes virus (rinotrakeiitti virus) on yksi neljästä kissan hengitystieinfektioiden pääaiheuttajista. Se on DNA virus, joka aiheuttaa monenlaisia ylähengitystieoireita: sierainvuotoa, silmien vuotoa ja silmätulehduksia, yskää ym. flunssankaltaisia oireita.

Kissojen herpestä esiintyy maailman laajuisesti. Se on erittäin tehokas leviämään ja leviää pisaratartuntana suun, sieraimen tai silmien eritteestä. Infektion itämisaika vaihtelee muutamasta vuorokaudesta aina muutamaan viikkoon. Akuutti infektio kestää viikkoja. Tämän jälkeen virus ”piiloutuu” elimistöön latentiksi (hermostoon) ja kissa jää siis kantajaksi. Latentissa vaiheessa kissa on oireeton. Kuitenkin esim. stressitilanteessa, virus aktivoituu uudelleen aiheuttaen oireet. Virusinfektioon ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Tukihoitona sekundääri-infektioita estämään käytetään antibiootteja. Herpestä vastaan on tehokas rokote, mutta rokotus ei välttämättä estä kissan infektoitumista vaan helpottaa oireita.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näyte:

Nukkatikkunäyte nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3–4 viikossa.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

Guidelines on Feline Infectious Diseases. FELINE HERPESVIRUS-1. March 2007 by the European Advisory Board on Cat Diseases.

Päivitetty: 26.1.2024