Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Fenobarbitaali (S/HP)

Fenobarbitaali on barbituraatteihin kuuluva lääke, jota käytetään kouristusten estoon mm. epilepsiassa koirilla ja kissoilla. Sitä saatetaan käyttää myös eläimen rauhoittamiseen. Turvallinen mutta tehokas annostelu ja plasmapitoisuus on tärkeää etenkin lääkkeen monien yhteisvaikutusten vuoksi.

Lääkkeen pitoisuus tasoittuu noin 1–2 viikkoa lääkityksen aloittamisen jälkeen. Näytteenottoajankohdalla ei yleensä ole merkitystä. Tarvittaessa voidaan selvittää huippupitoisuutta 4-6 tuntia lääkkeen annostelun jälkeen otetulla näytteellä (myrkytysoireet) tai matalaa pitoisuutta juuri ennen seuraavaa annostelua otetulla näytteellä (kohtauksia lääkityksestä huolimatta). Pitoisuus on syytä määrittää noin puolen vuoden välein, samalla on aiheellista määrittää myös maksaentsyymien pitoisuus hoidon alusta 1–3 viikon kuluttua ja 6 kk välein hoidon aikana.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk, jääkaapissa 10 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk.

Menetelmä:

Immunoluminometrinen määritys

Viitearvot:

 • 15–45 ug/ml

Tulkinta:

Mikäli tulos ei ole viitearvoalueella, on annostusta syytä harkita uudelleen.

Päivitetty: 10.11.2022

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "