Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FeLV/FIV pikatesti (S/HP/EP/B)

FeLV on kissan leukemiavirus, joka aiheuttaa kasvaimia sekä altistaa toissijaisille tulehduksille heikentäessään immuunijärjestelmää. Muina oireina voi ilmetä mm. anemiaa ja kuumetta. Virus on helposti tarttuva RNA-virus, joka ei kuitenkaan säily kauaa infektiivisenä ympäristössä. Se tarttuukin lähinnä syljen ja muiden eritteiden välityksellä, sekä emolta pennuille istukan ja maidon kautta. Yleensä kissat paranevat infektiosta, mutta osa voi jäädä kantajiksi. Kantajien ennuste on huono.

FIV on retrovirus, joka aiheuttaa kissoilla immuunikadon. Tartuntaa seuraa kolmivaiheinen sairastuminen. Jonkin aikaa tartunnan jälkeen ilmenee lieviä oireita, kuten sahaavaa kuumetta ja imusolmukkeiden turvotusta. Nämä oireet voivat jäädä täysin huomaamatta. Ensioireiden jälkeen alkaa oireeton vaihe, jonka pituus vaihtelee kuukausista vuosiin. Kolmannessa vaiheessa kissan immuunipuolustus ei pysty enää vastustamaan parasiitti ja mikrobi-infektioita, jolloin kissa sairastuu helposti esimerkiksi hengitystie-, iho- ja silmätulehduksiin. Yleensä sairaus johtaa lopulta kuolemaan. Virus ei tartu kovin helposti, vaan se vaatii tarttuakseen verikontaktin, esimerkiksi puremahaavan tai verensiirron.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Seerumi, hepariini- tai EDTA-plasma tai kokoveri 0,5 ml. Näytteet kannattaa jäähdyttää ennen lähettämistä ja toimittaa mahdollisimman pian laboratorioon.

Menetelmä:

Pikatesti omassa laboratoriossa. Pikatesti tunnistaa verestä FIV-vasta-aineet ja FeLV-antigeenin. Testin herkkyys FeLV:n osalta 95,0 % ja spesifisyys 99 % sekä herkkyys FIV:n osalta 96,7 % ja spesifisyys 98,8 %.

Koska pikatesteissä on riski vääriin positiivisiin tuloksiin, suositellaan jokaisen positiivisen tuloksen varmistamista PCR-menetelmällä. Pakastamme jokaisen positiivisen näytteen tarkistusta varten. PCR-tutkimukseen tarvitaan EDTA-kokoverta.

Tulkinta:

  • FeLV : pos./neg.
  • FIV : pos./neg.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Olen erittäin tyytyväinen Movetin toimintaan. Lähettämisen helppous, sähköiset järjestelmät, vastausten saaminen ja asiakaspalvelu ovat kilpailijoihin verrattuna ylivoimaiset. Lähetän nykyisin melkein kaikki ulkopuolisiin laboratorioihin lähtevät näytteeni Movetiin, enkä näe syytä toimia toisin jatkossakaan jos palvelu pelaa näin hyvin."