Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FeLV kissan leukemiavirus ja FIV kissan immuunikatovirus (qPCR) (B)

FeLV on kissan leukemiavirus, joka aiheuttaa kasvaimia sekä altistaa toissijaisille tulehduksille heikentäessään immuunijärjestelmää. Muina oireina voi ilmetä mm. anemiaa ja kuumetta. Virus on hyvin tarttuva RNA-virus, joka ei kuitenkaan säily kauaa infektiivisenä ympäristössä. Se tarttuukin lähinnä syljen ja muiden eritteiden välityksellä, sekä emolta pennuille istukan ja maidon kautta. Yleensä kissat paranevat infektiosta, mutta osa voi jäädä kantajiksi. Kantajien ennuste on huono.

FIV on retrovirus, joka aiheuttaa kissoilla immuunikadon. Tartuntaa seuraa kolmivaiheinen sairastuminen. Jonkin aikaa tartunnan jälkeen ilmenee lieviä oireita, kuten sahaavaa kuumetta ja imusolmukkeiden turvotusta. Nämä oireet voivat jäädä täysin huomaamatta. Ensioireiden jälkeen alkaa oireeton vaihe, jonka pituus vaihtelee kuukausista vuosiin. Kolmannessa vaiheessa kissan immuunipuolustus ei pysty enää vastustamaan parasiitti ja mikrobi-infektioita, jolloin kissa sairastuu helposti esimerkiksi hengitystie-, iho- ja silmätulehduksiin. Yleensä sairaus johtaa lopulta kuolemaan. Virus ei tartu kovin helposti, vaan se vaatii tarttuakseen verikontaktin, esimerkiksi puremahaavan tai verensiirron.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää.

Näytetyyppi:

EDTA kokoveri 0,5 ml. Säilytä jääkaapissa.

Menetelmä:

qPCR omassa laboratoriossa. Koska pikatesteissä on riski vääriin positiivisiin tuloksiin, suositellaan jokaisen positiivisen tuloksen varmistamista PCR-menetelmällä. Pakastamme jokaisen pikatestillä todetun positiivisen EDTA kokoverinäytteen tarkistusta varten.

Tulkinta:

  • FeLV : pos/neg
  • FIV : pos/neg

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Hienoa, paketti postitettiin eilen, tulokset tänään!!"