Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FCV Feline calicivirus (qPCR)

Kissan kalikivirus on yksi neljästä kissan hengitystieinfektioiden pääaiheuttajista. Se on RNA virus, joka aiheuttaa ylähengitystieinfektioita. Infektion erityispiirteenä on haavainen limakalvotulehdus suussa, sekä krooniseksi muuttunut ientulehdus. Pennuilla virus saattaa aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Kalikia esiintyy maailmanlaajuisesti. Se on erittäin tehokas leviämään ja se leviää pisaratartuntana suun, sierainten ja silmien eritteestä. Virus on erittäin kestävä ja voi levitä välillisesti myös kontaminoituneelta pinnalta vielä viikkojenkin jälkeen. Virusinfektioon ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Tukihoitona sekundääri-infektioita estämään käytetään antibiootteja. Kalikia vastaan on rokote, mutta rokotus ei välttämättä estä kissan infektoitumista vaan helpottaa oireita.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte nielusta, nenästä tai silmäeritteestä. Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3–4 viikossa.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Vinkki! Voit suojata näytteet esim. sanomalehteen käärimällä.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Tein ensimmäisen Movet-tilauksen, lähetteen ja näytteenoton, ja kaikki toimi melko sujuvasti. Posti kulki kerrankin nopeasti ja tulokset olivat valmiit jo seuraavana päivänä, mikä oli todella hieno juttu sekä näin hoitavan eläinlääkärin että potilaan omistajan kannalta. Kiitos kovasti!"