Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
FCV Feline calicivirus AB (VN)
Kissan kalikivirus on yksi neljästä kissan hengitystieinfektioiden pääaiheuttajista. Se on RNA virus, joka aiheuttaa ylähengitystieinfektioita. Infektion erityispiirteenä on haavainen limakalvotulehdus suussa, sekä krooniseksi muuttunut ientulehdus. Pennuilla virus saattaa aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Kalikia esiintyy maailmanlaajuisesti. Se on erittäin tehokas leviämään ja se leviää pisaratartuntana suun, sierainten ja silmien eritteestä. Virus on erittäin kestävä ja voi levitä välillisesti myös kontaminoituneelta pinnalta vielä viikkojenkin jälkeen. Virusinfektioon ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Tukihoitona sekundääri-infektioita estämään käytetään antibiootteja.
Kalikia vastaan on rokote, mutta rokotus ei välttämättä estä kissan infektoitumista. Myös alhaiset vasta-ainepitoisuudet voivat antaa suojaa infektioita vastaan (VN titterit 1:16 tai yli). Rokottaminen ei takaa täydellistä immuniteettia kaikkia kiertäviä FCV-kantoja vastaan, mutta korkeat vasta-ainepitoisuudet voivat vähentää viruksen lisääntymistä ja siten lieventää oireita. Emolta pennuille siirtyneet vasta-aineet ovat havaittavissa pentujen verinäytteissä jopa 13 viikkoa syntymän jälkeen.
Tutkimusvaihtoehdot:
- FCV Feline calicivirus (qPCR)
- Vastausaika: 1–4 arkipäivää
- Näytetyyppi: Nukkatikkunäyte nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
- Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3–4 viikossa.
- Tulkinta: pos/neg
- FCV Feline calicivirus AB (VN)
- Vastausaika: 6–12 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
- Näytetyyppi: Seerumi 0,5 ml
- Tulkinta:
- Vasta-ainepitoisuus ilmoitetaan titterinä, joka on laimein laimennos, jolla näytteelle on saatu positiivinen reaktio.
Päivitetty: 26.1.2024