Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

EVA Hevosen arteriittivirus (qPCR)

Hevosen virusarteriitin aiheuttaa yksijuosteinen RNA-virus. Se on hevosilla yksi yleisimmistä hengitystieinfektioiden aiheuttajista.

Taudin oireet voivat olla vaihtelevia: väsymys, kuume, nivelturvotus ja silmän sidekalvontulehdus. Toisaalta tartuntaa kantava hevonen voi olla myös täysin oireeton. Tiineillä tammoilla virustartunta voi aiheuttaa luomisia. Tartunta tapahtuu yleensä ylähengitysteiden kautta, josta virus kulkeutuu t-solujen mukana imusolmukkeisiin. Siellä virus lisääntyy ja kulkeutuu verenkierron mukana muualle elimistöön. Verisuonissa virus aiheuttaa nekroottisten leesioiden muodostumista, mikä johtaa verenvuotoihin ja turvotukseen.

Virus voi levitä kaikissa hevosen eritteissä. Se selviää pitkiäkin aikoja infektiokykyisenä kudoksissa ja kudosnesteessä. Esimerkiksi pakastespermassa se voi selvitä infektiokykyisenä vuosia. Virus ei ole erityisen tehokas leviämään kehon ulkopuolella, ja on suhteellisen herkkä erilaisille desinfektioaineille. Epäsuorat tartunnat ovat harvinaisempia, mutta eivät mahdottomia.

Tautiin ei ole olemassa viruslääkettä. Aikuiset yksilöt toipuvat taudista hyvin, mutta nuoret varsat ovat riskissä sairastua vakaviin hengitystieoireisiin. Kyseessä on lakisääteisesti ilmoitettava tauti, ja eläinlääkärin on ilmoitettava tapaukset kuukausittain aluehallintavirastoon (Ruokavirasto).

Siitoseläimiltä arteriitin tutkiminen on lakisääteistä: ”Hyväksytyillä oriasemilla käytettävien siitosoriiden tutkimukset virusarteriitin varalta ovat Suomessa pakollisia. Tästä säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (780/2014) kotimaan kauppaan kerättävän sperman osalta ja EU:n komission asetuksessa (EU) 176/2010 EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan kerättävän sperman osalta. Sisämarkkinakaupassa (EU:n jäsenvaltiosta toiseen) myytävän sperman kauppaa varten luovuttajaori on tutkittava negatiivisin tuloksin. Ainoastaan kotimaan kaupassa oriilta ei edellytetä negatiivista tutkimustulosta. Tammanomistajan kannattaa kuitenkin edellyttää oriilta aina negatiivista tutkimustulosta vaikka kotimaan kauppaan kerättävän sperman osalta lainsäädäntö ei sitä edellytäkään. Virusarteriittitartunnan leviäminen siittolassa, jossa on myös tiineitä tammoja, voi aiheuttaa isoja tappioita.”

Vastausaika:

1–3 arkipäivää. Analysoidaan kahdesti viikossa.

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte sieraimesta, nielusta tai silmäeritteestä, keuhkohuuhtelunäyte, EDTA-kokoveri, virtsa tai sperma. Luotettavimmat tulokset saadaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa otetuista näytteistä.

Menetelmä:

qPCR omassa laboratoriossa.

Tulkinta:

Pos./neg.

Lähteet:

OIE Terrestial Manual 2015, Chapter 2.5.10. EQUINE VIRAL ARTERITIS (INFECTION WITH EQUINE ARTERITIS VIRUS). NB: Version adopted by the World Assembly of Delegates of the OIE in May 2013.
9.3.2016:http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/
elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/hevoset/virusarteriitti/
9.3.2016: http://www.merckvetmanual.com/mvm/generalized_conditions/equine_viral_arteritis/overview_of_equine_viral_arteritis.html

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan