Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Ehrlichia canis AB (IFAT) (S/HP)

Ehrlichioosia aiheuttava Ehrlichia canis on punkkien levittämä riketsiabakteeria. Sen pääasiallisena levittäjänä pidetään ruskeaa koirapunkkia (Rhipicephalus sanguineus), joka on levinnyt jo Suomessakin ympäri maata. Punkki menestyy oloissamme vain sisätiloissa, joissa se pystyy lisääntymään normaalisti. Punkin ei kuitenkaan ole todettu tartuttaneen ehrlichioosia Suomessa, vaan todetut tapaukset ovat olleet ulkomailla hankittuja tartuntoja. Kyseisen punkin ei myöskään ole todettu levittävän meillä esiintyviä muita vektorivälitteisiä sairauksia, kuten borrelioosia. Ehrlichioosi onkin Suomea huomattavasti yleisempi Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kaakkois-Euroopassa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa puolet aikuisista punkeista ja 20 % nymfeistä kantaa riketsia-bakteereita, ja voivat siten tartuttaa infektion niin koiraan kuin ihmiseenkin.

Taudilla tunnetaan kolme vaihetta; akuutti, subkliininen ja krooninen vaihe. Siirryttyään punkista koiraan, bakteerit infektoivat mononukleaarisia valkosoluja. Taudinkuva vaihtelee, sillä koira voi kantaa sairautta täysin oireettomasti pitkiäkin aikoja. Kun oireita ilmenee, kuuluu niihin kuumetta, väsymystä, syömättömyyttä ja alipainoisuutta. Lisäksi tavataan trombosytopenian eli verihiutaleiden vähyyden seurauksena verenvuototaipumusta, joka ilmenee etenkin iholla ja nenäverenvuotoina. Myös neurologiset oireet, oksentaminen, ripulointi sekä silmien leesiot ja tulehdukset on yhdistetty sairauteen. Hoitamattomana infektio kestää pitkään. E. canis infektioiden onkin todettu kestävän jopa yli 10 vuotta. Infektiota voidaan hoitaa pitkällä antibioottikuurilla. Yleensä hoito on tehokas, mutta on myös tapauksia, joissa infektiosta ei ole päästy eroon.

Australiaa pidetään vapaana kyseistä patogeenistä, ja siksi maahan vietävät koirat on tutkittava ennen maahantuontiluvan saamista. Koirat tulee tutkia IFAT menetelmällä lähtömaan viranomaisen hyväksymässä laboratoriossa. Movet yhteistyötahoineen täyttää nämä vaatimukset.

Vastausaika:

1–2 viikkoa

Näytetyyppi:

1 ml seerumia tai Li-hepariiniplasmaa.

Menetelmä:

IFAT (Indirect Fluorescent Antibody Test) (yhteistyölaboratorio)

Tulkinta:

Titterit 1:40 ja yli tulkitaan positiivisiksi.
Vasta-aineet eivät välttämättä ole koholla tulehduksen akuutissa alkuvaiheessa. Vasta-ainemäärityksissä on todettu ristireagointia eri ehrlichia- ja anaplasma-lajien välillä.

Lähteet:

Christova I. Department of Microbiology, National Center of Infectious and Parasitic Diseases, J. van de Pol, S. Yazar, E. Velo, L. Schouls. Identification of Borrelia burgdorferi sensu lato, Anaplasma and Ehrlichia Species, and Spotted Fever Group Rickettsiae in Ticks from Southeastern Europe. European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 2003, Volume 22, Issue 9, pp 535-542.
Luís Cardoso†Email author, Cláudio Mendão† and Luís Madeira de Carvalho. Prevalence of Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Borrelia burgdorferi sensu lato, Anaplasma spp. and Leishmania infantum in apparently healthy and CVBD-suspect dogs in Portugal – a national serological study. Parasites & Vectors 2012. 5:62.
Mason RJ1, Lee JM, Curran JM, Moss A, Van Der Heide B, Daniels PW. Serological survey for Ehrlichia canis in urban dogs from the major population centres of northern Australia. Aust Vet J. 2001 Aug;79(8):559-62.
Eviran uutinen 2.10.2007. Ruskea koirapunkki on hankalasti huoneistoista hävitettävä koiran loinen. http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/ajankohtaista/arkisto/?bid=546. Viitattu 18.4.2016
Australian Government, Department of Agriculture and Water Resources. Group 3: step by step guide for dogs. http://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides/category-3-step-by-step-guide-for-dogs. Viitattu 18.4.2016
CAPC Companion Animal Parasite Council. Vector-Borne Diseases – Ehrlichia spp. and Anaplasma spp. http://www.capcvet.org/capc-recommendations/ehrlichia-spp-and-anaplasma-spp1/. Viitattu 18.4.2016