Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

E-vitamiini (S)

Eläinten tuotantotehokkuuden kasvaessa myös niiden vitamiinien tarve lisääntyy. Lajikohtaiset erot, rehunlaatu, poikimiset, ruokinnan muutokset sekä eläinten sairastaminen vaikuttavat vitamiinien tarpeeseen ja saatavuuteen.

E-vitamiinia tarvitaan erityisesti seleeniaineenvaihdunnassa. Korkeakaan seleenilisä ei ole riittävä, mikäli E-vitamiinia ei ole riittävästi käytettävissä. Seleeniaineenvaihduntaa tutkittaessa olisi hyvä tarkistaa myös E-vitamiinin riittävä määrä.

Vastausaika:

1–2 viikkoa

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariini eroteltuna. Erottelu muutamien tuntien kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä:

HPLC (high-performance liquid chromatography) yhteistyölaboratoriossa.

Viitearvot:

  • nauta yli 3 mg/l
  • lammas yli 3
  • hevonen
    • laidunkaudella 2–3 mg/l
    • sisäruokintakaudella 1–2 mg/l

Lähteet:

Kiiskinen A. Seleenin saanti luomulammastilalla sekä glutationiperoksidaasin ja seleenin pitoisuudet uuhissa ja karitsoissa. Lisensiaatin tutkielma, 2010.
Eurola M, Alfthan G, Ekholm P, Levonmäki M, Root T, Venäläinen ER, Ylivainio K; Seleenityöryhmän raportti 2008. Maa- ja Elintarviketalous numero 132; 34 s.
Hogan JS, Smith KL, Weiss WP, Todhunter DA, Schockey WL; Relationships among vitamin E, selenium, and bovine blood neutrophils. J Dairy Sci. 1990 Sep;73(9):2372-8.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Hienoa, paketti postitettiin eilen, tulokset tänään!!"