Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

E.coli K99/F5 AG (pikatesti) (nauta) (F)

Ripuli on yleinen sairaus nuorilla vasikoilla. Ripulin taustalta löytyy usein useampia patogeeneja, kuten rotavirusta, koronavirusta, cryptosporidiaa, salmonellaa ja giardiaa. Yleisin bakteeriperäisen ripulin aiheuttaja nuorilla 1–7 vuorokauden ikäisillä vasikoilla on kuitenkin enterotoksigeeninen Escherichia coli (ETEC) K99 (F5). K99 tarkoittaa bakteerin pinnalla olevaa antigeenia.

Koska taudinkuva on eri patogeenien yhdessä tai erikseen aiheuttamissa ripuleissa hyvin samankaltainen ja sairaus johtaa usein kuolemaan, tarvitaan syyn nopeaan selvittämiseen diagnostisia testejä. Koska ETEC tartunta on zoonoosi eli se tarttuu myös ihmiseen, on mahdollisesta tartunnasta hyvä olla tietoinen sairaita eläimiä hoidettaessa. Hoito koostuu yleensä nesteytyksestä ja antibioottihoidosta. Vasikoiden ripulia voidaan ehkäistä varmistamalla vasikoiden riittävä vasta-aineiden saanti ternimaidosta (kts. Naudan IgG (kvantitatiivinen vasikan vasta-ainetesti)).

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näyte:

Ulostenäyte, muutama gramma (ruokalusikallinen). Säilytys jääkaapissa kunnes postitetaan. Näyte säilyy huoneenlämmössä vain 4 tuntia. Lähetys kannattaa tehdä kylmälähetyksenä. 2–8 asteessa näyte säilyy 4 vrk. Pidempiaikainen säilytys onnistuu pakastimessa –20 °C.

Menetelmä:

Antigeenin tunnistava pikatesti. Testin herkkyys on 96,9 % ja spesifisyys 97,0 %.

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 29.10.2019

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan