Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

E.coli K99 (F5) pikatesti (nauta) (F)

Ripuli on yleinen sairaus nuorilla vasikoilla. Ripulin taustalta löytyy usein useampia patogeeneja, kuten rotavirusta, coronavirusta, cryptosporidiaa, salmonellaa ja giardiaa. Yleisin bakteeriperäisen ripulin aiheuttaja nuorilla 1–7 vuorokauden ikäisillä vasikoilla on kuitenkin Escherichia coli K99 (F5). K99 tarkoittaa bakteerin pinnalla olevaa antigeenia.

Koska taudinkuva on eri patogeenien yhdessä tai erikseen aiheuttamissa ripuleissa hyvin samankaltainen ja sairaus johtaa usein kuolemaan, tarvitaan syyn nopeaan selvittämiseen diagnostisia testejä. Koska E. coli on zoonoosi eli se tarttuu myös ihmiseen, on mahdollisesta tartunnasta hyvä olla tietoinen sairaita eläimiä hoidettaessa. Hoito koostuu yleensä nesteytyksestä ja antibioottihoidosta. Vasikoiden ripulia voidaan ehkäistä varmistamalla vasikoiden riittävä vasta-aineiden saanti ternimaidosta (kts. Naudan IgG (kvantitatiivinen vasikan vasta-ainetesti)).

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näyte:

Ulostenäyte, muutama gramma (teelusikallinen). Säilytys jääkaapissa kunnes postitetaan. Näyte säilyy huoneenlämmössä vain 4 tuntia. Lähetys kannattaa tehdä kylmälähetyksenä. 2–8 asteessa näyte säilyy 4 vrk. Pidempiaikainen säilytys onnistuu pakastimessa –20 °C.

Menetelmä:

Pikatesti omassa laboratoriossa. Testin herkkyys 96,0 % ja spesifisyys 97,0 %.

Tulkinta:

Pos./neg.