Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
DNA-tunniste ja polveutuminen (koira, kissa, hevonen)
Polveutumistutkimuksessa selvitetään DNA-tunnisteiden avulla jälkeläisen oikeat vanhemmat. Esimerkiksi tilanteessa, jossa on tapahtunut kaksoisastutus, täytyy polveutuminen selvittää, sillä syntyneessä pentueessa saattaa olla pentuja useammalta isältä. Suomen Kennelliitto vaatii polveutumistulokset kaksoisastutuksissa tai tilanteissa, joissa on syytä epäillä että rekisterissä eivät olekaan koiran oikeat vanhemmat. Koirien, kissojen ja hevosten polveutumistutkimus tehdään ISAG standardin (ISAG = International Society of Animal Genetics) mukaisella menetelmällä. Koirille valittavana on ISAG2006, jossa tutkitaan mikrosatelliittimarkkereita sekä ISAG2020, jossa tutkitaan pistemutaatiota. Nämä kaksi tutkimusta eivät ole verrannollisia keskenään eli kaikista tutkittavista koirista tulee olla DNA-tunniste tutkittuna samalla menetelmällä. Vastauksessa annetaan jokaisen eläimen mikrosatelliittidata/pistemutaatiodata sekä jälkeläisten osalta tulkinta, mitkä tutkituista eläimistä ovat tai eivät ole tutkittujen vanhempien jälkeläisiä.
Miten virallinen näyte otetaan
Koirat
Näytteenottajan tulee olla virallinen Suomen Kennelliiton hyväksymä näytteenottaja. Movet-laboratoriossa on Suomen Kennelliiton hyväksymiä näytteenottajia. Näytteenottaja tarkastaa jokaista virallista näytettä ottaessaan tunnistemerkinnän (mikrosiru), jotta voidaan varmistaa, että kyseessä on oikea eläin. Lähetteenä käytetään AINA Suomen Kennelliiton polveutumistutkimuslomaketta, sekä Movetin omaa lähetettä.
Mikäli isäehdokkaita on eri puolilla Suomea, ja näytteitä lähetetään erillään pentujen ja emän näytteistä, tulee isäehdokkaalle täyttää Suomen Kennelliiton DNA-tunnistelähete. Tämän lisäksi isäehdokkaiden tietojen tulee olla selkeästi merkittyinä polveutumislomakkeeseen. Kaikki näytteet on ilmoitettava alkuperäisellä polveutumislähetteellä. Myöhemmin toimitettujen näytteiden tulkinta veloitetaan erikseen. Suomen Kennelliiton lomakkeessa tulee olla kaikkien osapuolien allekirjoitukset. Niiden puuttuessa, ei tutkimuksen katsota olevan virallinen. Nämä molemmat lomakkeet tulee lähettää myös tutkivaan laboratorioon. Laboratorio lisää tuloslomakkeeseen maininnan tunnisteen tarkistaneesta henkilöstä. Movet vastaa tulokset omistajalle, eläinlääkärille, sekä lähettää tiedot kennelliittoon (rekisterointi@kennelliitto.fi). Jos et halua polveutumistulosten lähtevän Suomen Kennelliittoon, mainitse asiasta selkeästi mahdollisimman monessa kohdassa!
Kissat
Myös kissaliitolta löytyy oma lomakkeensa geenitestejä ja polveutumismääritystä varten, mutta sen käyttö ei ole pakollista. Polveutumismäärityksiä varten suosittelemme käyttämään Movetin omaa lähetettä, johon mahtuu useamman eläimen tiedot tai täyttämään kissojen tiedot suoraan sähköiselle lähetteelle. Tällöin jokaisen eläimen tiedot kirjataan erilliselle lähetteelle ja lisätietoihin merkitään onko kyseessä pentu, emo vai isäehdokas.
Näytteet
Näytteeksi suosittelemme aina ensisijaisesti verinäytettä, jolla saadaan riittävä määrä DNA:ta. Huom. DNA-tunniste/polveutuminen (ISAG2020) (koira) –tutkimukseen suosittelemme aina EDTA-verinäytettä menetelmän herkkyyden vuoksi. Näytteet merkitään selkeästi, esim. mikrosirunumerolla. Mikäli verinäytteen saanti on mahdotonta, otamme vastaan koirista ja kissoista myös poskisoluharjanäytteitä (2 kpl/eläin) sekä jouhinäytteitä hevosista. Verinäytteistä on aina saatu riittävästi DNA:ta polveutumistutkimukseen. Poskisoluharjanäytteissä DNA:n määrä ollut joskus niin vähäinen, että eläimestä on täytynyt ottaa uudet näytteet, mikä luonnollisesti viivästyttää polveutumistuloksen saantia sekä eläinten rekisteröintiä.
Näytteet otetaan aina emästä, pennusta, sekä kaikista isäehdokkaista. Mikäli emä/isä on kuollut, voidaan polveutumista yrittää selvittää lähisukulaisten (esim. isovanhempien) avulla. Tällaisissa tapauksissa ole yhteydessä laboratorioon ja varmista onko näyte soveltuva.
Mikäli jostain vanhemmasta on jo aikaisemmin tutkittu ISAG standardin mukaiset DNA-tunnisteet, ei uutta näytettä tarvitse lähettää. Ilmoita laboratoriolle aiemmin tehdystä tutkimuksesta sähköpostitse (tutkimuksen tehneen laboratorion nimi, milloin tutkimus on tehty, eläimen siru- ja rekisteritiedot), niin pystymme pyytämään satelliittidatan sen tutkineelta laboratoriolta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lähetteitä tehdessäsi, valitse ulkopuolisessa laboratoriossa tutkitulle eläimelle tutkimukseksi Polveutuminen, muualla analysoidun DNA-tunnisteen tulkinta (ISAG): koira, kissa.
Tutkimusvaihtoehdot:
- DNA-tunniste/polveutuminen (ISAG2006): koira
- Koira
- Vastausaika: 3–4 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
- Näytetyyppi: EDTA-kokoveri/2 x poskisoluharja
- Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR)
- ISAG2006-standardin mukaiset markkerit koiralle:
AHTk211, CXX279, REN169O18, INU055, REN54P11, INRA21, AHT137, REN169D01, AHTh260, AHTk253, INU005, INU030, Amelogenin, FH2848, AHT121, FH2054, REN162C04 AHTh171, REN247M23, AHTH130, REN105L03, REN64E19.
Polveutumisen varmistamiseksi on joskus tarvetta määrittää myös lisämarkkereita, joita varten tehdään laboratoriossa lisäpyyntönä tutkimus Polveutuminen, lisämarkkerit (ISAG): koira
- DNA-tunniste/polveutuminen (ISAG2020): koira
- Koira
- Vastausaika: 5–7 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
- Näytetyyppi: EDTA-kokoveri
- Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR)
- ISAG2020-standardin mukaisia markkereita analysoidaan 231 kappaletta. Tässä tutkimuksessa lisämarkkereiden tutkimiselle ei ole tarvetta.
- DNA-tunniste/polveutuminen (ISAG2006+ISAG2020): koira
- Koira
- Vastausaika: 5–7 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
- Näytetyyppi: EDTA-kokoveri
- Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR)
- DNA-tunniste/polveutuminen (ISAG): kissa
- Kissa
- Vastausaika: 3–4 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
- Näytetyyppi: EDTA-kokoveri/2 x poskisoluharja
- Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR)
- ISAG-standardin mukaiset markkerit kissalle:
FCA069, FCA075, FCA105, FCA149, FCA220, FCA229, FCA310, FCA441, FCA678, Amelogenin, FCA026, FCA201, FCA293, FCA453, FCA649
- DNA-tunniste/polveutuminen: hevonen
- Hevonen
- Vastausaika: 3–4 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
- Näytetyyppi: EDTA-kokoveri/jouhinäyte
- Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR)
Lisätietoa:
https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/pentueen-rekisterointi/polveutumisen-varmistaminen
Päivitetty: 10.7.2024