Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Dirofilaria repens/immitis (PCR) (B)

Lisätietoa Dirofilaria immitiksestä löydät täältä>>

Dirofilaria repens on niin sanottu koiran ihomato, sillä sen aikuismuodot elävät ihonalaiskudoksessa tuottaen mikrofilarioita verenkiertoon. Loinen aiheuttaa iholle kasvaimia muistuttavia kyhmyjä. Kyhmyjen koko riippuu siitä kuinka syvällä kudoksessa infektio on. Kyhmyt voivat olla myös huomaamattoman pieniä. Niitä esiintyy useimmiten vartalon iholla, mutta myös raajoissa tai päässä. Yleensä kyhmyt ovat oireettomia, mutta niiden suuri määrä altistaa ihotulehduksille ja kutinalle. Myös turvotusta ja karvan lähtöä on todettu. Voimakas infektio voi aiheuttaa muutoksia maksaan, pernaan, munuaisiin, keuhkoihin, sydämeen ja aivoihin.

Loinen leviää toukkavaiheina (mikrofilarioina) hyttysten välityksellä ja voi tarttua myös ihmiseen. Ihmisessä se ei yleensä kehity lisääntyväksi aikuiseksi loiseksi, vaan koteloituu esimerkiksi ihonalaiskudokseen. Loisen levinneisyysalue laajenee jatkuvasti muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, sillä mikrofilarioiden kehittyminen infektiiviseen muotoon hyttysessä vaatii melko pitkän lämpimän jakson. Lämpötilan laskeminen alle 14 asteen pysäyttää kehittymisen, joka kuitenkin jatkuu lämpötilan taas noustessa. Esimerkiksi 22 asteen lämpötilassa kehittyminen vie 16 – 20 vuorokautta, mikä toteutuu Suomessakin hellejaksojen aikana. Näin ollen kotoperäisetkin infektiot ovat mahdollisia. Alun perin loisen levinneisyysalueeseen ovat kuuluneet Afrikka, Aasia ja Välimeren alueet. Tähän mennessä kotoperäisiä infektioita on todettu Suomen lisäksi myös Itävallassa, Saksassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa, sekä Venäjällä Leningradin ja Pietarin korkeudella saakka.

Loisen kehittyminen aikuiseksi lisääntyväksi yksilöksi vie 6 – 7 kuukautta, minkä jälkeen mikrofilariat voidaan todeta verinäytteestä esimerkiksi PCR-tutkimuksella.

Vastausaika:

1 – 2 vk (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

EDTA kokoveri 1 ml. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Menetelmä:

PCR. Tunnistaa ja erottelee myös Dirofilaria repens -loisen

Tulkinta:

pos/neg. Tunnistettu laji ilmoitetaan (Dirofilaria repens/Dirofilaria immitis/Acanthocheilonema reconditum/Acanthocheilonema dracunculoides)

Lähteet:

Pietikäinen R, Nordling S, Jokiranta S, Saari S, Heikkinen P, Gardiner C, Kerttula AM, Kantanen T, Nikanorova A, Laaksonen S, et al. Dirofilaria repens transmission in southeastern Finland. Parasit Vectors. 2017 Nov 10;10(1):561.
Elintarviketurvallisuusvirasto, 2014. Dirofilaria repens. Uusi loistartunta Suomeen tuodussa koirassa. Päivitetty: 29.3.2016. Saatavilla: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/koirat/koirien-maahantuontiin-liittyvat-riskit/dirofilaria-repens/. Viitattu: 7.8.2018
Vetstream ltd. Dirofilaria repens. Saatavilla: https://www.vetstream.com/treat/canis/bug/dirofilaria-repens. Viitattu: 7.8.2018

 

Päivitetty: 11.12.2023