Laboratoriokäsikirja

Liitteet

Takaisin hakutuloksiin

Cushingin taudin hoidon seuranta, koira

Sekä aivolisäke—(PDH) että lisämunuaisperäistä (ADH) Cushingin tautia hoidetaan lisämunuaiskuoren toimintaa hillitsevillä lääkkeillä, kuten trilostaanilla. Lääkkeen vaikutusmekanismina on lisämunuaisen kuorikerroksessa kortikostreroidihormonien valmistuksen hillitseminen. Tarkoituksena on saada lisämunuaisen vaste ACTH-stimulaatioon hieman normaalia heikommaksi.

Annostusta ja hoitoa voidaan seurata joko ACTH-stimulaatiokokeilla tai ottamalla pre-pill ja post-pill näytteet kortisolimääritykseen ennen lääkkeen antamista, sekä kolme tuntia sen jälkeen. Oikean annostuksen löytämiseksi on syytä ottaa kontrollinäytteet (Pre-trilostaani ja post-trilostaani kortisoli) tai tehdä ACTH-stimulaatiokoe 10 vrk, 4 viikkoa ja 12 viikkoa hoidon aloittamisen jälkeen. Tämän jälkeen hoitoa seurataan 3–4 kk välein.

ACTH-stimulaatio tehdään 4–6 tuntia lääkkeenoton jälkeen, jolloin hyvässä hoitotasapainossa olevalla koiralla kortisolipitoisuus nousee tasolle 100–200 nmol/l. Mikäli kliinisiä oireita ei ole, jopa jonkin verran yli 200 nmol/l pitoisuudet ovat hyväksyttäviä, eikä annostusta ole välttämätöntä muuttaa. Samoin silloin, kun stimulaatiota ei pystytä tekemään 4–6 tunnin sisällä lääkkeen antamisesta.

Pre-pill-näytteelle viitearvo on 40–138 nmol/l. Post-näytteelle ei ole varsinaista viitearvoa, vaan sitä tulkitaan, kun koira lääkityksestä huolimatta oireilee. Mikäli post-trilostaani-näytteen tulos on alle 40 nmol/, suositellaan lääkkeen päiväannoksen jakamista kahdelle annostelukerralle. Mikäli post-trilostaani-näytteen tulos on yli 40 nmol/l ja koira oireilee Cushingin oireilla, suositellaan annostusta nostamaan.

ACTH-stimulaation lisäksi on lääkityksen mahdollisten toksisten vaikutusten lisäksi seurattava maksan (esim. sappihapot, ASAT, ALAT, GGT, AFOS) ja munuaisten (esim. kreatiniini) toimintaa, sekä elektrolyyttitasapainoa (Na, K, Cl). Myös diabetestutkimuksia (fruktosamiini, HbA1c) on syytä tehdä aika ajoin.

Lähteet:

Macfarlane L, Parkin T, Ramsey I. Pre-trilostane and three-hour post-trilostane cortisol to monitor trilostane therapy in dogs. Vet Rec. 2016 Dec 10;179(23):597. doi: 10.1136/vr.103744. Epub 2016 Nov 1. PubMed PMID: 27803375; PubMed Central PMCID: PMC5256409.

Lue lisää liitteistä:

 

Vinkki! Voit suojata näytteet esim. sanomalehteen käärimällä.

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan