Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Coombsin testi, suora (B)

Testiä käytetään IMHAn (immune-mediated hemolytic anemia) ja AIHAn (autoimmune hemolytic anemia) diagnosointiin. Ne ovat vakavia hemolyyttisiä anemioita. Anemia johtuu joko immuunijärjestelmän epänormaalista toiminnasta (AIHA) tai esimerkiksi bakteeri- virus- tai parasiitti-infektion (IMHA) vuoksi hyvin aktiivisesti toimivasta immuunijärjestelmästä. Tila kehittyy kun vasta-aineita ja komplementin osia (IgG, IgM tai C3) sitoutuu punasolujen pinnalle. Immuunijärjestelmä tuhoaa nämä merkityt solut, jolloin punasolujen määrä, ja samalla veren hemoglobiini laskevat. Reaktio voi johtua myös vanhemman ja jälkeläisen eriävistä veriryhmistä, jolloin puhutaan tilasta nimelta neonataali isoerytrolyysi (NI).

Käytetty lajispesifinen Coombsin testin reagenssi sitoutuu pestyjen punasolujen pinnalla oleviin vasta- aineisiin ja komplementin osiin aiheuttaen solujen sakkautumisen, joka todetaan mikroskopoimalla. Tutkimus tehdään viidellä eri laimennoksella, jolla ehkäistään liian suuren vasta-ainepitoisuuden aiheuttama väärä negatiivinen tulos (Hook-effect).

Vastausaika:

1–2 arkipäivää

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri 1 ml. Älä erottele näytettä. Täydellinen hemolyysi voi estää tutkimuksen tekemisen. Säilytä näyte jääkaapissa ennen lähettämistä ja toimita näyte pikalähetyksenä. Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk.

Menetelmä:

Vasta-aineeseen perustuva suora menetelmä

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

Direct Coombs Testing. Animal Health Diagnostic Center, College of Veterinary Medicine, Cornell University.
Walton RM. 2013. Equine Clinical Pathology. John Wiley & Sons.
UC Davis Veterinary Medicine. 2013. Neonatal Isoerythrolysis in Horse and Mule Foals.
Bailey CS. College of Veterinary Medicine, University of Florida.
Snyder J. Neonatal Isoerytrohrolysis
McCue PM. Jaundice foal syndrome. Colorado State University, Equine Reproduction Laboratory.

Päivitetty: 2.5.2022