Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Coombsin testi, suora (koira) (B)

Testiä käytetään IMHAn (immune-mediated hemolytic anemia) ja AIHAn (autoimmune hemolytic anemia) diagnosointiin. Ne ovat vakavia hemolyyttisiä anemioita. Anemia johtuu joko immuunijärjestelmän epänormaalista toiminnasta (autoimmune haemolytic anemia, AIHA) tai esimerkiksi bakteeri- virus- tai parasiitti-infektion (IMHA) vuoksi hyvin aktiivisesti toimivasta immuunijärjestelmästä. Tila kehittyy kun vasta-aineita ja komplementin osia (IgG, IgM tai C3) sitoutuu punasolujen pinnalle. Immuunijärjestelmä tuhoaa nämä merkityt solut, jolloin punasolujen määrä, ja samalla veren hemoglobiini laskevat. Reaktio voi johtua myös vanhemman ja jälkeläisen eriävistä veriryhmistä, jolloin puhutaan tilasta nimelta neonataali isoerytrolyysi (NI).

Käytetty lajispesifinen Coombsin testin reagenssi sitoutuu pestyjen punasolujen pinnalla oleviin vasta-aineisiin ja komplementin osiin. Positiivinen tulos viittaa immuunivälitteiseen anemiaan, mutta negatiivinen tulos ei sulje pois sen mahdollisuutta.

Vastausaika:

1–2 arkipäivää

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri 1 ml. Älä erottele näytettä. Täydellinen hemolyysi voi estää tutkimuksen tekemisen. Säilytä näyte jääkaapissa ennen lähettämistä ja toimita näyte pikalähetyksenä. Näyte säilyy jääkaapissa 4 vrk.

Menetelmä:

Geeliin sidottuun vasta-aineeseen perustuva suora menetelmä. Laboratorio tekee myös SAT:n (saline agglutination test) tarvittaessa.

Tulkinta:

POS*/neg
*positiivinen tulos ilmoitetaan asteikolla +/++/+++/++++

Lähteet:

Direct Coombs Testing. Animal Health Diagnostic Center, College of Veterinary Medicine, Cornell University.
Walton RM. 2013. Equine Clinical Pathology. John Wiley & Sons.
UC Davis Veterinary Medicine. 2013. Neonatal Isoerythrolysis in Horse and Mule Foals.
Bailey CS. College of Veterinary Medicine, University of Florida.
Snyder J. Neonatal Isoerytrohrolysis
McCue PM. Jaundice foal syndrome. Colorado State University, Equine Reproduction Laboratory.

Päivitetty: 15.8.2023