Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

COLA (kystiini, ornitiini, lysiini, arginiini) (koira) (U)

Tutkimusta käytetään kystinurian toteamiseen erityisesti kyseiseen ongelmaan taipuvaisilla koiraroduilla, kuten irlanninterrierillä. Kystinuria on perinnöllinen tila, jossa tiettyjen aminohappojen takaisinimeytyminen munuaisissa ei geenivirheen vuoksi toimi normaalisti. Tällöin aminohappojen määrä virtsassa kohoaa, ja happamassa virtsassa erityisesti kysteiini muodostaa kiteitä. Niitä voi muodostua munuaisiin, virtsanjohtimiin, virtsarakkoon ja/tai virtsaputkeen aiheuttaen jopa henkeä uhkaavan virtsaummen. COLA-testissä mitataan kystiinin, ornitiinin, lysiinin ja arginiin määrää virtsassa. Tulokset suhteutetaan kreatiniinin määrään. Testistä on hyötyä etenkin roduille, joilla sairautta ei vielä voida geneettisesti seuloa. Näillä roduilla kystinuria on usein yleisempi uroskoirilla.

Vastausaika:

2–4 viikkoa

Näytetyyppi:

Tuoretta lisäaineetonta virtsaa vähintään 3 ml. Aamuvirtsa on aina luotettavin näytemateriaali. C-vitamiinilisä voi vaikuttaa kystiinin rakenteeseen aiheuttaen virheellisiä tuloksia sen pitoisuuden osalta. Säilytä näyte jääkaapissa ja lähetä kylmälähetyksenä.

Menetelmä:

Pylväskromatografia (yhteistyölaboratorio). Tulokset suhteutetaan kreatiniinin määrään.

Viitearvot:

Ikä:                      < 1 v            1–5 v        > 5 v

 • kystiini           74–948        0–179      26–225 µmol/g
 • ornitiini          0–89            0–99        0–52 µmol/g
 • lysiini              31–231        23–79     45–100 µmol/g
 • arginiini         0–79             0–59        0–55 µmol/g

Lähteet:

Kaneko JJ, HarveyJW, Bruss ML, 2008. Clinical Biochemistry of Domestic Animals. The 6th edition, Academic Press.

Päivitetty: 14.6.2019

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Aivan mielettömän hyvä asiakaspalvelu... en olisi ikinä selvinnyt tästä itse, ilman sen ihanan ihmisen apua joka teki siellä päässä minulle kaiken alusta loppuun asti. Tulokset tuli juuri niin kun luvattiin ja niin selvästi että minäkin ymmärsin. Tulen käyttämään teidän palveluja jatkossakin ja suosittelen teitä myös muille. Kiitos teille todella paljon!"