Laboratoriokäsikirja

Uloste

Takaisin hakutuloksiin

Clostridium perfringens toksiinit

Klostridit ovat grampositiivisia, itiöitä muodostavia ja normaalisti maaperässä hapettomissa oloissa eläviä sauvabakteereja. Niiden tuottamat toksiinit on liitetty niin ihmisten kuin eläinten ripuleihin ja suolistotulehduksiin (enteriitti, enterotoksemia).

Koska klostrideja löytyy kaikkien nisäkkäiden suolistosta, ei viljelyissä todetuilla klostrideilla ole juurikaan diagnostista merkitystä. Bakteerien suolistossa tuottamat toksiinit aiheuttavat eläimille ja ihmisille vakavia, jopa henkeä uhkaavia suolistotulehduksia ja ripulioireita. Olosuhteiden muuttuminen suolistossa, esimerkiksi ruokinnan, antibioottien, infektioiden tai stressin takia, voi aiheuttaa suoliston normaalien klostridien muuntumisen toksiineja tuottaviksi.

Klostridium-viljely on epävarma menetelmä infektion diagnosointiin, sillä anaerobeina bakteerit voivat kuolla hapellisissa oloissa kuljetuksen aikana. Toksiinit säilyvät kuitenkin näytteessä pitkänkin kuljetuksen ajan.

Clostridium perfringensin tuottamia toksiineja tunnetaan jo 18 erilaista. Luokittelutoksiinien (Alfa, beta, epsilon ja iota) lisäksi eläimillä todetaan etenkin enterotoksiinia sekä beta2 toksiinia. Luokittelutoksiineja käytetään C. perfringensin luokittelemiseen toksinotyyppeihin A – E. Aina bakteerit eivät tuota kaikkia genomistaan löytyviä toksiineja, joten ulosteesta voidaan löytää esimerkiksi pelkkää enteroroksiinia. Eri toksiinien yhdistelmät aiheuttavat erilaisia oireita eläimille ja ihmisille. Eikä varsinkaan toksiinien yhteisvaikutuksia tunneta vielä täydellisesti.

Toksinotyyppeihin luokittelu tehdään kantojen tuottamien luokittelutoksiinien perusteella seuraavasti:

Toksinotyyppi Luokittelutoksiinit
A alfa
B alfa, beta, epsilon
C alfa, beta
D alfa, epsilon
E alfa, iota

Eri eläinlajeilla esiintyvät toksinotyypit ja toksiinit:

Eläinlaji Toksinotyypit Toksiinit
Koira A, B, C alfa, beta, entero
Kissa A, B, C alfa, beta, entero
Hevonen A, B, C varsoilla alfa, beta, entero, beta2 varsoilla
Nauta A, B, C, D, E vasikoilla alfa, beta, epsilon, iota ja beta2 vasikoilla
Lammas A, B, C, D, E karitsoilla alfa, beta, epsilon, iota karitsoilla
Vuohi A, D alfa, beta, epsilon, entero
Sika A, C alfa, beta, entero, beta2 porsailla

Klostridien aiheuttaman ripulin oireet vaihtelevat lievästä henkeä uhkaaviin suolistotulehduksiin. Toksiineista nimenomaan enterotoksiini on yhdistetty vakavimpiin tulehduksiin. Ripulioireisiin voi liittyä limaisuutta ja verenvuotoa, kuumetta, vatsakipuja, ruokahaluttomuutta sekä  kissoilla ja koirilla myös oksentelua ja ulostamisvaikeuksia. Ripulioireet eivät välttämättä ole akuutteja, vaan ne voivat olla myös ajoittaisia.

Klostridit aiheuttavat:

Kissoille ja koirille: enteriitti, enterotoksemia, nekrotisoiva suolitulehdus, hemorrhagic gastroenteritis (HGE) eli vertavuotava maha-suolitulehdus
Hevosille: enteriitti, enterokoliitti ja nekrotisoiva suolitulehdus
Naudoille: enteriitti, abomasiitti, nekrotisoiva suolitulehdus, enterotoksemia, vertavuotava enterotoksemia
Lampaille: nekrotisoiva suolitulehdus, enterotoksemia, vertavuotava enterotoksemia, vertavuotava enteriitti
Sioille: enteriitti, nekrotisoiva suolitulehdus, enterotoksemia ja vertavuotava enterotoksemia

Vastausaika:

1–7 arkipäivää

Näytetyyppi:

Noin 2 ruokalusikallista tuoretta ulostetta (mikäli ei pyydetä muita ulostetutkimuksia). Näyte säilyy huoneenlämmössä 5 vrk ja jääkaapissa 7 vrk.

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

Schlegel BJ, Van Dreumel T, Slavić D, Prescott JF. Clostridium perfringens type A fatal acute hemorrhagic gastroenteritis in a dog. Can Vet J. 2012;53(5):555-7.
Ferreira MR, Moreira GM, Cunha CE, Mendonça M, Salvarani FM, Moreira ÂN, Conceição FR. Recombinant Alpha, Beta, and Epsilon Toxins of Clostridium perfringens: Production Strategies and Applications as Veterinary Vaccines. Toxins (Basel). 2016 Nov 21;8(11).

Päivitetty: 27.9.2022