Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

CDV Canine distemper virus (penikkatauti) (qPCR)

Canine distemper virus (CDV) aiheuttaa koiralle niin kutsutun penikkataudin. Se on yksijuosteinen RNA-virus, joka kuuluu paramyxovirusten heimoon.

Virustauti on erittäin tehokas leviämään. Tyypillisesti esiintyy flunssankaltaisia oireita: nuhaa, kuumetta, silmätulehduksia ja hengitystieoireita. Lisäksi saattaa esiintyä suolisto-oireita. Taudin edetessä voi esiintyä myös hermosto-oireita.

Kuten monet muutkin virustaudit, CDV voi aiheuttaa sekundaari-infektioille altistavia epiteelisoluvaurioita. Penikkatautia vastaan on olemassa tehokkaita rokotteita, jotka antavat hyvän suojan tautia vastaan.

CDV:n tunnistamiseen käytetään PCR menetelmää, jolla tunnistetaan patogeenin RNA:ta infektioalueelta otetusta näytteestä.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte nielusta, nenästä tai silmäeritteestä tai virtsanäyte 1 ml tai ulostenäyte. Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3 –4 viikossa. Virtsa on luotettavin näytemateriaali, kun näyte joudutaan ottamaan rokottamisen jälkeen.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

 

 

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan