Laboratoriokäsikirja

Kliininen kemia

Takaisin hakutuloksiin

Bromidi (S/HP)

Bromidia voidaan käyttää epilepsian hoitoon yksin tai yhdistelmälääkkeenä fenobarbitaalin kanssa. Mikäli pelkällä fenobarbitaalilla ei saavuteta hoitotasapainoa, voidaan lääkeaineilla yhdessä käytettynä yleensä saavuttaa hyvä hoitotasapaino. Myös pelkällä bromidilla voidaan päästä kohtauksettomaan tilaan.

Bromidin ei pääsääntöisesti katsota vaikuttavan keskushermostoon toisin kuin fenobarbitaalin. Se on hyvin siedetty, edullinen ja eläimen omistajalle stressittömämpi annosteltava. Esimerkiksi pitkän puoliintumisajan vuoksi mahdollinen lääkeaineenannostelun epätarkkuus ei yleensä aiheuta koiralle ongelmia. Bromidi metaboloituu pääasiassa munuaisten kautta, eikä näin ollen rasita maksaa kuten fenobarbitaali tai muut maksassa metaboloitavat lääkkeet.

Bromidi ei sovellu status epilepticuksen hoitoon, mikäli ei käytetä ns. latausannosta. Mikäli potilaalla on addisonin tauti tai munuaissairaus, joiden vuoksi kaliumtasapaino on häiriintynyt, tulisi käyttää Na-bromidia K-bromidin sijaan.

Vastausaika:

3–7 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma. Säilytetään jääkaapissa. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa 7 vrk.

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa, kunhan lääkkeen saamisesta on kulunut vähintään 2 tuntia.

Menetelmä:

ICP-MS (Inductively coupled plasma mass spectrometry)

Viitearvot:

  • Fenobarbitaalin kanssa käytettynä: 50 – 200 mg/dl (500 – 2000 µg/ml)
  • Ainoana lääkkeenä: 50 – 300 mg/dl (500 – 3000 µg/ml)
  • Lääkeainepitoisuus on titrattava yksilökohtaisesti, koska tarvittava annos määräytyy taustasairauden luonteen ja vaikeuden mukaan.

Tulkinta:

Tuloksen ollessa viitearvojen ulkopuolella on annostusta harkittava uudelleen.

Lähteet:

Podell M, Volk HA, Berendt M, et al. 2015 ACVIM Small Animal Consensus Statement on Seizure Management in Dogs. J Vet Intern Med. 2016;30(2):477-490. doi:10.1111/jvim.13841

Elina Holsti, lisensiaattityö: Idiopaattisen epilepsian lääkehoito koiralla, https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/14241/Lisensiaatin%20tutkielma_Holsti.pdf?sequence=lh
Lääkkeenvalmistajan pakkausseloste: http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/vetpil/9/13396159.pdf

Päivitetty: 11.12.2023