Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Coronavirus naudalla

Naudan koronavirukset aiheuttavat kolmea erilaista kliinistä oiretta: ripulia vasikoilla, talvidysenteriaa aikuisilla naudoilla ja hengitystieinfektioita eri ikäisillä naudoilla. Virusta esiintyy maailmanlaajuisesti, ja Suomessa laajempia epidemioita esiintyy 3–5 vuoden välein. Sairastuneella eläimellä virusta erittyy sierainlimaan ja ulosteeseen. Erityisesti vasikat ja lypsykarjarotuiset nuoret yksilöt ovat herkkiä tartunnalle.

Yleisimmin virus infektoi vasikoita. Virusinfektio altistaa helposti bakteeritulehduksille. Oireilevat vasikat levittävät voimakkaasti virusta ympäristöönsä, minkä vuoksi ne tulisi pyrkiä eristämään muusta karjasta. Naudan koronavirus lisääntyy voimakkaasti nopeasti jakautuvissa soluissa (suolisto, hengitystiet) aiheuttaen 3–21 vrk ikäisille vasikoille voimakasta hyvin vetistä ja mahdollisesti veristä ripulia. Infektioon voi liittyä myös hengitystieoireita, jotka ilmenevät lievänä sierainvuotona tai yskimisenä.

Yli 1-vuotiailla eläimillä esiintyy kuitenkin ns. talvidysenteria koronavirusripulia. Se leviää nopeasti koko karjaan ja lähes 100 % eläimistä sairastuu viikon kuluessa. Itämisaika on 3–7 päivää. Pahiten sairastuvat aikuiset lehmät. Niillä on kuumetta ja maidontuotanto laskee voimakkaasti. Myös silmä- ja sierainvuotoa sekä yskää voi esiintyä. Kuolleisuus on alhainen, uloste normalisoituu yleensä 2–3 päivässä.

Sairastettuaan eläin muodostaa vastustuskyvyn virukselle 1–5 vuodeksi. Osa karjasta voi jäädä viruksen kantajiksi, jolloin infektio voi puhjeta uudelleen eläimissä, jotka eivät sitä vielä ole sairastaneet.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Tutkimusvaihtoehdot

 • BCV Bovine coronavirus hengitysteistä (qPCR)
  • Hengitystieinfektioiden diagnosointiin
  • Vastausaika: 1–4 arkipäivää
  • Näytetyyppi: Mahdollisimman syvältä nenäontelosta otettu kestävä vanutikkunäyte tai keuhkohuuhtelunäyte. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
  • Tulkinta: pos/neg
 • BCV Bovine coronavirus ulosteesta (qPCR)
  • Talvidysenteria koronavirusripulin ja vasikkaripulin diagnosointiin
  • Vastausaika: 1–4 arkipäivää
  • Näytetyyppi: Mahdollisimman tuore ulostenäyte, muutama gramma (ruokalusikallinen). Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
  • Tulkinta: pos/neg

Lähteet:

Saif LJ. Bovine Respiratory Coronavirus. The Veterinary clinics of North America Food animal practice. 2010;26(2):349-364. doi:10.1016/j.cvfa.2010.04.005.

Pyörälä S, Tiihonen T. Nautojen sairaudet 2005, Hengitysteiden sairaudet. Oppimateriaalia; 6.

Linda J. Saif. Bovine respiratory Coronavirus. Vet Clin North Am Food Anim Pract. 2010 Jul; 26(2): 349–364. doi: 10.1016/j.cvfa.2010.04.005

Eläinten terveys ETT ry nettisivut, Koronavirustartunta. https://ett.fi/tarttuvat_taudit/nautojen_tarttuvat_taudit/corona Viitattu 3.4.2019

Päivitetty: 5.12.2022