Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

BCV Bovine respiratory coronavirus (qPCR)

Naudan coronavirusta esiintyy yleensä talviaikaan-sisäruokintakauden aikana aiheuttaen ripulia tai hengitystieoireita. Sisäruokintakaudella virus selviää hyvin navettaympäristössa, jossa on kosteaa ja lämmintä sekä vähän UV-valoa. Infektio on aikuisilla naudoilla harvoin kuolemaan johtava, mutta vasikoilla kuolleisuus voi olla korkea. Tuottajalle virusinfektiot aiheuttavat taloudellisia tappioita menetettyjen vasikoiden, kasvun hidastumisen ja maidon tuotannon alenemisen muodossa.

Virus lisääntyy voimakkaasti nopeasti jakautuvissa soluissa esimerkiksi suolistossa ja hengitysteissä. Oireena hengitystie-infektiossa esiintyy lievää nenävuotoa ja yskimistä. Yleisimmin virus infektoi 2–16 viikkoisia eläimiä. Virusinfektio altistaa helposti sekundäärisille bakteeritulehduksille. Oireilevat eläimet levittävät virusta voimakkaasti ympäristöönsä, minkä vuoksi ne tulisi pyrkiä eristämään muusta karjasta.

Sairastettuaan eläin muodostaa vastustuskyvyn virukselle 1–5 vuodeksi. Osaeläimistä voi jäädä viruksen kantajiksi, jolloin infektio voi puhjeta uudelleen eläimissä, jotka eivät sitä ole vielä sairastaneet.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää. Analysoidaan kahdesti viikossa.

Näytetyyppi:

Mahdollisimman syvältä nenäontelosta otettu kuivavanunäyte tai keuhkohuuhtelunäyte.

Säilytys jääkaapissa kunnes postitetaan.

Menetelmä:

qPCR omassa laboratoriossa

Tulkinta:

Pos/neg

Lähteet:

Saif LJ. Bovine Respiratory Coronavirus. The Veterinary clinics of North America Food animal practice. 2010;26(2):349-364. doi:10.1016/j.cvfa.2010.04.005.
Pyörälä S, Tiihonen T. Nautojen sairaudet 2005, Hengitysteiden sairaudet. Oppimateriaalia; 6.
Eläinten terveys ETT ry nettisivut, Koronavirustartunta. http://www.ett.fi/tarttuvat_taudit/nautojen_tarttuvat_taudit/corona
Viitattu 29.4.2016