Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Bakteeriviljely, tunnistus, herkkyys virtsasta tai puhdasviljelystä (aerobi)

Virtsan bakteeriviljely tehdään virtsatieinfektiota epäiltäessä. Huolellisesti ja puhtaasti otettu näyte on oleellinen tulosten oikeellisuuden kannalta.

Mainitse lähetteessä näytteenottotapa, mahdollinen mikrobilääkitys ja muut oleelliset esitiedot, tiedot auttavat laboratoriota löytämään todelliset taudinaiheuttajat.

Vinkki! Jos epäilet infektiota aiheuttavan bakteerin olevan hidaskasvuinen tai heikentynyt (esim. potilas ollut antibioottihoidolla) voit harkita tutkimusta: Rikastusviljely, tunnistus, herkkyys virtsasta (aerobi)

Vastausaika:

3–5 vrk. Negatiivinen tulos vastataan yleensä 2 vrk kasvatuksen jälkeen. Lajitunnistus ja herkkyysmääritys valmistuvat keskimäärin 3 vrk aikana.

Näytetyyppi ja säilyvys:

 • Virtsanäyte
  • Urine CCM- tai Culture-putki, suosituksena kystosenteesinäyte (ilmoita näytteenottotapa lähetteellä), säilyvyys 3 vrk. Steriilini lisäaineeton putki, säilyvyys 1 vrk. Näytteet säilytetään jääkaappilämpötilassa ja toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Arvioimme analyysikelpoisuutta tapauskohtaisesti, jos näyte on otettu muuhun kuin ohjeidemme mukaiseen kuljetusputkeen tai näytteen säilyvyysaika on ylittynyt.
 • Puhdasviljely
  • Uricult, malja tai bakteerikuljetusputkeen otettu puhdas pesäke, säilyvyys n. 7 vrk. Maljat tulee sulkea parafilmillä ja pakata lähetyslaatikkoon tiiviissä muovipussissa.
  • Huom. Lainsäädäntö vaatii, että valmiiksi viljelty tai rikastettu näyte tulee lähettää erityisin pakkausmerkinnöin. Katso tarkemmat ohjeet näytteiden lähetykseen täältä>>.

Menetelmä:

Viljely: Kvantitatiivinen viljely non-selektiiviselle elatusaineelle. Todennäköiset patogeenit tunnistetaan, ei tyypitetä. Tulkinta tulee aina suhteuttaa kliiniseen kuvaan.

Herkkyys: Agardiffuusioon perustuva kiekkoherkkyysmenetelmä. Merkitse tieto lähetteelle, jos toivot testattavaksi tiettyä antibioottia.

Testaamme ja vastaamme mahdolliset resistenssibakteerilöydökset infektiokannoista (Enterobakteereiden osalta ESBL ja AmpC sekä Stafylokokkien osalta MRSA ja MRSP -testaus) ja lähetämme lakisääteisesti vaadittavat kannat Ruokavirastoon.

Tulkinta:

Tulos ilmoitetaan bakteerilajitasolla ja herkkyydet S-, I-, R-arvoina:
S = herkkä
I = intermediate
R = resistentti

Virhelähteet:

 • Kontaminoitunut näyt
 • Vanhentunut näyte tai väärin säilytetty näyte
 • Näyte on otettu tai toimitettu väärin
 • Mikrobilääkintä

Huom. Laboratoriomme turvatason ja lainsäädännön mukaisesti voimme viljellä ja tunnistaa STM:n asetuksen 748/2020, biologinen tekijä luokitus 1–2 mukaisia bakteereja ja sieniä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Päivitetty: 24.5.2024

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia