Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Bakteeritunnistus, herkkyys puhdasviljelystä

Tutkimus tehdään asiakkaan omasta puhdasviljelmästä (tarvitaan tieto mistä näyte on otettu). Maljat tulee sulkea esim. parafilmillä tms. ja pakata lähetyslaatikkoon tiiviissä muovipussissa. Puhdasviljelystä voi ottaa myös yksittäisen puhtaan pesäkkeen bakteerikuljetusputkeen (M40). Virtsanäytteen voi lähettää Uricultille tai maljalle viljeltynä.

Antibioottiherkkyys tehdään kohdennetusti tunnistetulle bakteerille. Jos toivot testattavaksi jotain tiettyä antibioottia, merkitse lisätieto lähetteelle.

HUOM! Vastaamme mahdolliset resistenssibakteerilöydökset bakteeritutkimuksien osalta ja lähetämme lakisääteisesti vaadittavat kannat Ruokavirastoon.

Vastausaika:

1–5 arkipäivää

Menetelmä:

Patogeenien tunnistus ja agardiffuusioon perustuva kiekkoherkkyysmenetelmä

Tulkinta:

Tulos ilmoitetaan: bakteerilajitasolla ja  S-, I-, R-arvoina:
S= herkkä
I= Intermediate
R= Resistentti

Virhelähteet:

 • Tutkimukseen on lähetetty väärä bakteeri
 • Näytteenotossa on tapahtunut kontaminaatio tai runsas normaalifloora vaikeuttaa patogeenin osoittamista
 • Ennen näytteenottoa aloitettu lääkehoito tai liian aikaisin lääkehoidon lopettamisesta otettu näyte voi estää taudinaiheuttajan kasvun
 • Väärin säilytetty tai toimitettu näyte

Lähteet:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta. MIKROBILÄÄKKEIDEN KÄYTTÖSUOSITUKSET ELÄINTEN TÄRKEIMPIIN TULEHDUS- JA TARTUNTATAUTEIHIN. 05/2016.
CLSI. Performance Standards for Antimicrobial Disk and Dilution Susceptibility Tests for Bacteria Isolated From Animals, 3rd ed. CLSI supplement VET01S. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute. 2015.
The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing. Breakpoint tables for interpretation of MICs and zone diameters. Version 8.0, 2018. http://www.eucast.org

Päivitetty: 23.6.2020

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan