Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

B12-vitamiini (S/HP, paasto)

B12-vitamiini (kobalamiini) on vesiliukoinen vitamiini, jonka tärkein tehtävä on toimia osana (koentsyyminä) metyyliryhmien siirtymisessä DNA-synteesissä. Lisäksi se toimii hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnassa.

Ravinnon B12-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen happaman ympäristön, pepsiiniä ja ns. sisäisen tekijän (IF; intrinsic factor). IF sitoutuu B12-vitamiiniin mahalaukussa tai ohutsuolen alkuosassa, ja tämä IF-B12-vitamiinikompleksi imeytyy reseptorivälitteisesti verenkiertoon ohutsuolen loppuosassa (ileum). B12-vitamiini varastoituu maksaan, jossa sitä on jopa usean vuoden tarpeeseen. Sen saanti ravinnosta on yleensä riittävä, ja puutostilat liittyvät suurimmaksi osaksi imeytymishäiriöihin. B12-vitamiinin puutos kehittyy siten hitaasti, ja elimistö kykenee melko pitkälle sopeutumaan siihen. Lopulta puutos estää punasolujen normaalin kypsymisen luuytimessä ja aiheuttaa megaloblastisen tai pernisiöösin anemian.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. EDTA häiritsee määritystä eikä sitä voi käyttää näytteenä. Näytteen on oltava paastonäyte, eikä se saa olla hemolysoitunut. Suojaa näyte valolta mahdollisimman pian näytteenoton ja esikäsittelyn jälkeen. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk ja pakastettuna vähintään -20 °C 2 kk. Säilytys jääkaapissa lähetykseen saakka.

Menetelmä:

Immunoluminometrinen määritys

Viitearvot:

  • koira            200–800 pg/ml
  • kissa            300–1500 pg/ml
  • hevonen     700–1780 pg/ml

Tulkinta:

Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan

  • imeytymishäiriöissä, esimerkiksi sisäisen tekijän puuttuessa, atrofisessa gastriitissa tai ohutsuolen loppuosan sairauksissa/tulehduksissa (ileiitti)
  • myös joissakin loistartunnoissa (lapamato yms) tavataan pienentyneitä pitoisuuksia, vaikkakin ne ovat harvinaisia

Lähteet:

Evaluation of serum cobalamin concentrations in dogs of 164 dog breeds (2006-2010). Niels Grützner, Shannon M. Cranford, Bo Norby, Jan S. Suchodolski and Jörg M. Steiner. J Vet Diagn Invest. 2012; 24: 1105-.

Päivitetty: 1.7.2022