Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

B12-vitamiini (S/HP, paasto)

B12-vitamiini (kobalamiini) on vesiliukoinen vitamiini, jonka tärkein tehtävä on toimia osana (koentsyyminä) metyyliryhmien siirtymisessä DNA-synteesissä. Lisäksi se toimii hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnassa.

Ravinnon B12-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen happaman ympäristön, pepsiiniä ja ns. sisäisen tekijän (IF; intrinsic factor). IF sitoutuu B12-vitamiiniin mahalaukussa tai ohutsuolen alkuosassa, ja tämä IF-B12-vitamiinikompleksi imeytyy reseptorivälitteisesti verenkiertoon ohutsuolen loppuosassa (ileum). B12-vitamiini varastoituu maksaan, jossa sitä on jopa usean vuoden tarpeeseen. Sen saanti ravinnosta on yleensä riittävä, ja puutostilat liittyvät suurimmaksi osaksi imeytymishäiriöihin. B12-vitamiinin puutos kehittyy siten hitaasti, ja elimistö kykenee melko pitkälle sopeutumaan siihen. Lopulta puutos estää punasolujen normaalin kypsymisen luuytimessä ja aiheuttaa megaloblastisen tai pernisiöösin anemian.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. EDTA häiritsee määritystä eikä sitä voi käyttää näytteenä. Näytteen on oltava paastonäyte, eikä se saa olla hemolysoitunut. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk ja pakastettuna vähintään -20 °C 2 kk. Säilytys jääkaapissa lähetykseen saakka. Vältä näytteen joutumista suoraan auringonvaloon.

Menetelmä:

Immunoluminometrinen määritys

Viitearvot:

  • koira            200–800 pg/ml
  • kissa            300–1500 pg/ml
  • hevonen     700–1780 pg/ml

Tulkinta:

Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan

  • imeytymishäiriöissä, esimerkiksi sisäisen tekijän puuttuessa, atrofisessa gastriitissa tai ohutsuolen loppuosan sairauksissa/tulehduksissa (ileiitti)
  • myös joissakin loistartunnoissa (lapamato yms) tavataan pienentyneitä pitoisuuksia, vaikkakin ne ovat harvinaisia

Lähteet:

Evaluation of serum cobalamin concentrations in dogs of 164 dog breeds (2006-2010). Niels Grützner, Shannon M. Cranford, Bo Norby, Jan S. Suchodolski and Jörg M. Steiner. J Vet Diagn Invest. 2012; 24: 1105-.

Päivitetty: 22.4.2022