Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Aspiraatin solut, mikroskopointi tai koneellinen erottelu (nivelneste, peritoneaalineste jne.)

Normaali nivelneste on väriltään kellertävää, kirkasta ja viskoosia. Niveltulehduksessa neste on sameaa ja siinä voi olla sakkaumaa tai verta. Usein sen viskositeetti myös laskee.

Tulehduksessa hyytymistekijöitä pääsee nivelnesteeseen, mikä voi aiheuttaa nivelesteen hyytymisen. Normaali nivelneste ei hyydy. Nivelnesteen proteiinien ja valkosolujen määrä kasvaa 12–24 tuntia infektion alkamisesta. Normaalisti nivelnesteessä on proteiineja alle 25 g/l ja valkosoluja 200 solua/µl. Niveltulehduksessa proteiinien määrä nousee yli 40 g/l ja valkosolut yli 30 e9/l.

Normaalisti nivelnesteen valkosoluista on neutrofiilejä alle 10 %. Tulehduksissa niiden määrä lisääntyy nopeasti. Muutos on havaittavissa jo 8 tuntia infektion alkamisesta.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Koneelliseen erotteluun vähintään 1ml aspiraattia EDTA-putkessa. Näyte ei saa olla hyytynyt tai kokkareinen.

Mikroskopointia varten valmiiksi tehdyt levitteet. Siirrä tippa soluja sisältävää nestettä objektilasille ja laske toinen lasi tipan päälle. Anna nesteen levitä laseille ja liu’uta lasit irti toisistaan. Kuivata levitteet nopeasti esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Tuloksia voidaan antaa vain laadukkaasta sivelyvalmisteesta. Tarkemmat ohjeet levitteen tekemiseen löydät kirjan alusta otsikolla Sivelynäytteen valmistus aspiraatista.

Mikäli nivelnesteestä halutaan lisäksi määrittää esimerkiksi tulehdusarvoja, tai siitä halutaan tehdä bakteeriviljely, tulee lisäksi lähettää näytettä seerumiputkessa.

Menetelmä:

Koneellinen erottelu automaattianalysaattorilla. Hyytyneistä näytteistä solut voidaan laskea vain mikroskopoimalla. Tällöin kommentoidaan myös mahdolliset bakteerihavainnot.

Lähteet:

Paija J. 2011: Sepsisvarsojen röntgenologiset muutokset kinnernivelessä. Lisensiaatin tutkielma, Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.