Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

AMH (Anti-Muller hormoni) (kissa, koira) (S! kylmälähetys)

Käy lajeille: kissa, koira

Anti-Muller hormonin määritystä voidaan hyödyntää granuloosasolukasvainten sekä ovarian remnant syndrooma- ja piilokivesdiagnostiikassa hevosilla, koirilla ja kissoilla. Muiden munasarjakasvainten (karsinooma, adenooma) diagnostiikkaan testi ei sovellu.

Anti-Muller hormoni (AMH) säätelee sikiönkehityksen aikana sukupuolielinten kehitystä. Hormonin tehtävä on estää muun muassa kohdun kehittyminen, kun sikiö on uros, joten naarailla kyseistä hormonia ei varhaisessa sikiönkehityksessä erity vielä lainkaan. Tasot vakiintuvat viitearvoihin sukukypsyyden myötä. Uroksilla hormoni erittyy sertolin soluista ja naarailla kehittyvien munarakkuloiden granuloosasoluista.

Naarailla AMH-pitoisuus ei muutu kiimakierron aikana, mutta yksilöiden välinen vaihtelu on melko suurta. Muutoksia pitoisuudessa tavataan tiineyden aikana, sterilisaation ja granuloosasolukasvainten seurauksena. Pitoisuus laskee hieman tiineyden aikana munarakkuloiden kehittymisen hidastuessa. Sterilisaation jälkeen pitoisuuden lasku on hyvin voimakasta. Naaraille tutkimusta kannattaa käyttää vasta yli kuuden kuukauden iässä. Mikäli vatsaonteloon jäänyt munasarjakudos koostuu pääasiassa progesteronia, eikä Anti-Mullerin hormonia tuottavasta luteaalikudoksesta, saatetaan saada vääriä negatiivisia tuloksia. Tällöin suositellaan myös progesteronitason mittaamista.

Uroksilla pitoisuus on koholla niin kauan kuin kiveskudosta on vatsaontelossa. Sukukypsyyden myötä taso laskee testosteronitason noustessa. Koska pitoisuus on korkea jo nuorilla eläimillä, on tutkimus hyödyllinen myös nuorten eläinten piilokivesdiagnostiikassa. AMH-pitoisuus laskee melko hitaasti, joten mittaus kannattaa tehdä aikaisintaan 7 – 10 vrk kastraation jälkeen.

Vastausaika:

5-6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Eroteltu seerumi 0,5 ml kylmälähetyksenä. Näyte säilytetään jääkaapissa tai pakastettuna erottelun jälkeen ja lähetetään pikalähetyksenä kylmävaraajan kanssa. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 2 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Jos kuljetus kestää pitkään, suositellaan lähetystä pakastettuna.

Menetelmä:

ECLIA

Viitearvot:

  • Koira:
    • Kastroitu/steriloitu: < 0.86 pmol/l
    • Kastroimaton/steriloimaton tai epäily toimivasta munasarja- tai kiveskudoksesta: >= 0.86 pmol/l
  • Kissa:
    • Kastroitu/steriloitu: < 0.43 pmol/l
    • Kastroimaton/steriloimaton tai epäily toimivasta munasarja- tai kiveskudoksesta: >= 0.43 pmol/l

Päivitetty: 8.7.2024