Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

AGY (Macrorhabdus ornithogaster) (mikroskopointi) (linnut) (F)

Macrorhabdus ornithogaster on linnuilla tavattava patogeeninen hiiva (Avian Gastric Yeast eli AGY). M. ornithogasteria pidettiin pitkään hyvin suurikokoisena bakteerina, minkä vuoksi siitä on käytetty myös nimitystä megabakteeri.

Macrorhabdus ornithogasteria tavataan laaja-alaisesti eri lintulajeilla, mutta sen patogeenisyydestä kaikille lajeille on epäselvyyttä. Taudinaiheuttajana se on tunnettu varsinkin lemmikkilinnuilla, kuten papukaijalinnuilla (esimerkiksi undulaatit ja araset) ja varpuslinnuilla (esimerkiksi kanarialintu ja seeprapeippo). M. ornithogaster -infektion tiedetään altistavan lintuja muille sairauksille.

Yleisimpiä oireita sairastuneella linnulla ovat painon lasku, yleinen heikkous, oksentelu ja ripuli. Sairastuneen eläimen ulosteessa on usein sulamatonta ravintoa. Macrorhabdus ornithogaster -infektio voi olla myös täysin oireeton.

Vastausaika:

1–2 arkipäivää

Näytetyyppi:

Ulostenäyte. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk.

Menetelmä:

Mikroskopointi

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

Speer, Brian. Current Therapy in Avian Medicine and Surgery, 1st Edition.

Harrison Gregg J, Lightfoot Theresa. Clinical Avian Medicine Volumes 1 & 2

Luca Borrelli, Ludovico Dipineto, Laura Rinaldi, Violante Romano, Emilio Noviello, Lucia Francesca Menna, Giuseppe Cringoli, Alessandro Fioretti. New Diagnostic Insights for Macrorhabdus ornithogaster Infection

Päivitetty: 2.5.2022

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "