Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

A-vitamiini (S/HP/EP)

A-vitamiinia tarvitaan mm. näköaistin, immuunijärjestelmän ja hermoston toimintaan, sekä yleiseen kasvuun ja kehitykseen (selvimmin ihossa ja luustossa, mutta myös lihaksissa ja hermostossa). Se toimii myös vahvana antioksidanttina.

A-vitamiini on rasvaliukoinen, joten sen imeytyminen suolesta edellyttää normaalia rasvojen imeytymistä. Se varastoituu maksaan ja sitoutuu siellä spesifiseen kantajaproteiiniin.

Alentuneet A-vitamiinin pitoisuudet viittaavat riittämättömään A-vitamiinin saantiin tai rasvojen imeytymishäiriöön. Kissat eivät pysty hyödyntämään A-vitamiinin kasviperäistä esiastetta betakaroteenia.

Suurentuneet pitoisuudet aiheutuvat yleisimmin runsaasti A-vitamiinia sisältävästä ravinnosta (pääosin maksa, mutta myös esim rasvaiset kalat ja porkkana) tai runsaaseen saantiin lisäravinteesta (pääasiassa kalaöljy). Pitkittyneesti suurentunut pitoisuus elimistössä aiheuttaa myrkytysoireita eli A-vitamiinitoksikoosin. Sen oireita ovat uneliaisuus ja uupumus, huonontunut (yö)näkö, ruokahaluttomuus, nivelongelmat ja ummetus. On raportoitu myös sisäelinten toimintahäiriöistä (maksa, munuaiset, keuhkot). Epäspesifeinä laboratoriolöydöksinä voi olla valkosolujen (etenkin neutrofiilien) määrän suurentuminen ja veren suurentunut glukoosipitoisuus.

A-vitamiinin puutos ilmenee ensimmäiseksi karvanlaadun huononemisena ja iho-ongelmina. Vakavammissa muodoissa tavataan (yö)näön heikkenemistä, yleistä heikkoutta ja lihaskatoa. Tiineenä olevien yksilöiden A-vitamiinipuutos saattaa vaikuttaa sikiönkehitykseen.

Vastausaika:

3–5 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariini- tai EDTA-plasma min. 0,5 ml.

Menetelmä:

HPLC/UHPLC

Viitearvot:

  • Koira:0,3–1,3 mg/l
  • Hevonen: 0,1–0,37 mg/l
  • Nauta: >0,17 mg/l
  • Kissa: 0,2–1,36 mg/l

Tulkinta:

Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan

  • Puutteellinen ravinto
  • Ravinnon rasvojen heikentynyt imeytyminen.

Suurentuneita pitoisuuksia tavataan

  • Runsaasti A-vitamiinia sisältävä ravinto (pääasiassa maksa)
  • A-vitamiinilisä (esim. kalaöljyt)

Lähteet:

Morris PJ, Salt C, Raila J, Brenten T, Kohn B, Schweigert FJ, Zentek J. Safety evaluation of vitamin A in growing dogs. Br J Nutr. 2012; 108(10):1800–1809.

Schweigert FJ, Bok V. Vitamin A in blood plasma and urine of dogs is affected by the dietary level of vitamin A. Int J Vitam Nutr Res. 2000; 70(3):84-91.

Raila J, Forterre S, Kohn B, Brunnberg L, Schweigert FJ. Effects of chronic renal disease on the transport of vitamin A in plasma and urine of dogs. Am J Vet Res. 2003;64(7):874-9.

Raila J, Mathews U, Schweigert FJ. Plasma transport and tissue distribution of beta-carotene, vitamin A and retinol-binding protein in domestic cats. Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol. 2001;130(4):849-56.

Lam AT, Affolter VK, Outerbridge CA, Gericota B, White SD. Oral vitamin A as an adjunct treatment for canine sebaceous adenitis. Vet Dermatol. 2011;22(4):305-11.

 

Päivitetty: 11.12.2023

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia