Streptococcus equi subsp. equi (pääntauti)

Pääntaudiksi kutsutaan hevosilla Streptococcus equi susp.equi bakteerin aiheuttamaa tulehdusta.

Tulehdus on erittäin herkästi tarttuva, ja joissakin vakavissa tapauksissa jopa hevosen henkeä uhkaava. Tyypillisesti sairastuneelle hevoselle nousee korkea kuume, jota seuraa parin päivän jälkeen sierainvuoto. Leuan alapuolella sekä nielussa olevat imusolmukkeet turpoavat, ja niihin voi muodostua paiseita. Paiseet voivat puhjeta ihon pinnalle. Turvotus voi aiheuttaa hengenahdistusta sekä nielemisvaikeuksia. Osa hevosista sairastaa taudin hyvinkin kevyillä oireilla, kuten lievällä yskällä ja sierainvuodolla.

Yleensä tauti paranee ilman lääkitystä. Sairastamisen jälkeen hevonen voi levittää bakteeria 2–6 viikkoa. Osa taudin sairastaneista eläimistä jää bakteerin kantajaksi tartuttaen sitä eteenpäin. Kantajien tunnistamiseen suositellaan ilmapusseista otettuja huuhtelunäytteitä, joista tehdään sekä bakteeriviljely että PCR-tutkimus. Toinen vaihtoehto on sierainhuuhtelunäytteet samoihin tutkimuksiin kolmen viikon välein.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta ja Hevosen pääntauti -oppaasta.

Pääntautiepäilyssä tulee aina ottaa yhteys eläinlääkäriin. Pääntauti on lakisääteisesti ilmoitettava eläintauti.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Tutkimusvaihtoehdot:

 • Streptococcus equi subsp. equi (pääntauti) (PCR)
  • Vastausaika: 4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
  • Näytetyyppi: Sierainlimasta tai nielusta kuivaan kestävään vanutikkuun otettu näyte. Paiseesta voidaan ottaa ruiskulla nestettä. Tutkimus voidaan tehdä myös keuhko- tai sinushuuhtelunäytteestä. Näyte säilytetään viileässä ja toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
  • HUOM. Sairauden jälkeiset kontrollinäytteet tulee tutkia bakteeriviljelyllä, koska PCR-menetelmä tunnistaa myös kuolleet bakteerit.
  • Menetelmä: DNA-tekniikat (PCR)
  • Tulkinta: pos/neg
 • Bakteeriviljely, tunnistus: pääntauti (aerobi)
  • Vastausaika: 3–6 arkipäivää
  • Näytetyyppi: Bakteerinäytteenottotikku ja kuljetusputki (esim. eSwab, M40™ Transystem). Ilmoita mistä otettu: sierainlima/huuhtelu/paise. Näyte säilytetään viileässä ja toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti.  Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk. Näyte ei saa jäätyä.
  • Menetelmä: viljely
  • Tulkinta: pos/neg
  • Vinkki! Hyödynnä edullisempi sarjanäytetutkimus (min. 4 näytettä)

Lähteet:

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/hevoset/paantauti/
http://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/ravihevosen_hyvinvointiohjelma/tarttuvat_taudit/paantauti
Suomen Ratsastajainliitto ry, Suomen Hippos Ry, Suomen Eläinlääkäripraktikot, Helsingin Yliopisto; Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Evira. Hevosen pääntauti -opas. https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/elaimet/hevosen_paantauti_060514.pdf