Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Trakealiman solut (mikroskopointi) (min. 2x objektilasi, TW/BAL-näyte)

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näyte:

Solulaskentaan suositellaan BAL-näytettä ja bakteeriviljelyyn TW-näytettä.

Huuhteluissa saadut fraktiot yhdistetään ja sekoitetaan, ja näytteistä tehdään levitteet. Näytettä siirretään 1–2 EDTA-putkeen (5–10ml) ja lisäksi esim. seerumiputkeen, josta voidaan tarvittaessa tehdä bakteeriviljely. EDTA-putket sentrifugoidaan 1500 rpm, 10 min. Supernatanttia poistetaan niin, että solut ovat 1:10 tilavuudessa. Solut suspensoidaan jäljelle jääneeseen supernatanttiin. Solususpensiota siirretään objektilasille riittävän isokärkisellä pipetillä (3,5 ml pasteur-pipetti), jotta solut eivät rikkoonnu pipetoitaessa. Toinen objektilasi asetetaan solususpension päälle ja lasit vedetään pitkittäin irti toisistaan.

Lasit tulisi kuivata mahdollisimman nopeasti esim. hiustenkuivaimella, jotta solujen morfologia säilyisi mahdollisimman hyvänä. Suositellaan säilytystä huoneenlämmössä, ettei lasille tiivisty kosteutta.

Menetelmä:

MGG-värjäys ja mikroskopointi. Jos näytteessä on paljon limaa, solut ovat hajonneet  tai niitä on kovin vähän, ei prosenttiosuuksia voida laskea luotettavasti. Tällöin ilmoitetaan vain arviot solujen määristä ja suhteista. Lisäksi ilmoitetaan mm. mahdolliset epiteelisolut, merkit verenvuodosta, bakteerit sekä Curshmanin spiraalit. Ei patologin lausuntoa.

Tulkinta:

Hevonen:

TW-näyte

  • neutrofiilit: < 50 %
  • lymfosyytit: < 10 %
  • eosinofiilit: < 2 %
  • makrofaagit: 40–80 %
  • mast-solut: < 1 %

BALL-näyte

  • neutrofiilit: < 10 %
  • lymfosyytit: 20–50 %
  • eosinofiilit: < 1 %
  • makrofaagit: 40–80 %
  • mast-solut: < 2 %

Näytteenottotekniikalla (mukaanlukien mm. näytteenottopuoli, huuhtelu- ja näytevolyymi, näytteenottosyvyyvs) on vaikutusta tuloksiin. Tulosten tulkinnassa tulee ottaa huomioon sekä näytteenottotekniset seikat että potilaan kliininen kuva.

Bakteerien aiheuttamien hengitystietulehduksien yhteydessä tavataan neutrofiliaa. Tulehduksellisissa hengitystiesairauksissa (IAD) etenkin nuorilla hevosilla tavataan kohonneita mast-solujen (> 2 %) ja eosinofiilien (> 0,1 %) osuuksia. Myös puhkuria (RAO) sairastavilla hevosilla tavataan neutrofiliaa (> 20 %). Runsas hemosideriinin tai punasolujen määrä voi viitata rasituksen aiheuttamaan verenvuotoon hengitysteissä (EIPH, exercise induced pulmonary hemorrhage).

Lähteet:

The Liphook Equine Hospital and Laboratory
Tulkinta: Consensus Statement of the American College of Veterinary Internal Medicine (ACVIM)
Depecker M, Richard EA, Pitel PH, Fortier G, Leleu C, Couroucé-Malblanc A, 2014.Bronchoalveolar lavage fluid in Standardbred racehorses: Influence of unilateral/bilateral profiles and cut-off values on lower airway disease diagnosis. Vet J. 199:150, joskus harvoin allergisiin tiloihin.

Virhelähteet:

Vanha, huonosti käsitelty tai fiksoimaton näyte – solut hajonneet tai vaikeasti tunnistettavia.

Päivitetty: 3.5.2022