Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Sisäloiset tunnistus (sed/flot) (kissa, koira yms) (F)

Menetelmää käytetään madonmunien ja alkueläinten kystamuotojen konsentrointiin ulosteesta. Menetelmällä saadaan esiin mm. sukkula- ja heisimatojen munat sekä kokkidien ookystat.

Negatiivinen tulos ei kuitenkaan sulje pois parasiittiinfektion mahdollisuutta, sillä esimerkiksi liian pieni näytemäärä sekä epäsäännöllinen munien tai kystamuotojen eritys ulosteeseen voivat johtaa väärään negatiiviseen tulokseen.

Alkueläintartuntaa, kuten giardiaa, tritrichomonasta, cryptosporidiaa tai toksoplasmoosia epäiltäessä (poislukien isospora) suositellaan spesifisempiä vasta-ainetutkimuksia tai PCR-tunnistusta.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä. Mahdolliset Isospora havainnot varmistetaan 2–3 vrk kestävällä inkubaatiolla.

Näytetyyppi:

Ulostenäyte

Säilytys ja lähetys:

Uloste säilyy noin viikon jääkaappilämpötilassa, mutta se ei saa jäätyä. Näyte lähetetään tiiviisti pakattuna postitse tai toimitetaan suoraan laboratorioon.

Menetelmä:

Sedimentaatio/flotaatio. Mikroskopointi. Lajit tunnistetaan ja vastataan.

Isospora-havainnot (kokkidioosi) varmistetaan aina sporulaation kautta, mikäli näytettä on riittävästi. Sporulaatio pidentää vastausaikaa muutamilla vuorokausilla.

 

 

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Tein ensimmäisen Movet-tilauksen, lähetteen ja näytteenoton, ja kaikki toimi melko sujuvasti. Posti kulki kerrankin nopeasti ja tulokset olivat valmiit jo seuraavana päivänä, mikä oli todella hieno juttu sekä näin hoitavan eläinlääkärin että potilaan omistajan kannalta. Kiitos kovasti!"