Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Insuliini ja hevosen metabolinen oireyhtymä (Equine Metabolic Syndrome, EMS)

Insuliini on anabolinen hormoni, jota syntetisoidaan haiman Langerhansin saarekkeiden beetasolujen endoplasmiseen retikulumiin sitoutuneissa ribosomeissa. Primaari synteesituote on proinsuliiini, joka muuttuu Golgin laitteessa aktiiviseksi insuliiniksi. Insuliinin eritys haiman beettasoluista vereen on sykäyksittäistä ja sen keskeinen tehtävä on sokeriaineenvaihdunnan säätely. Lisäksi insuliini osallistuu myös rasvojen ja valkuaisaineiden säätelyyn. Insuliiniresistenssi on elimistön tila, jossa insuliinilla ei ole normaalia biologista vastetta kohde-elimissään, kuten lihaksissa, maksassa ja rasvakudoksessa, jolloin glukoosin käyttö vähenee ja syntyy kompensatorinen hyperinsulinemia (Depres & Marette 1994, Smith 1994, Laakso 1995).

Hevosen metaboliseen oireyhtymään liittyy tyypillisesti ylipaino ja rasvan kertyminen tiettyihin kudoksiin, kuten esim. niskaan ja hännän tyveen. Lisäksi sairastuneilla hevosilla on usein insuliiniresistenssi, joka tarkoittaa sitä, että normaali insuliinimäärä ei riitä palauttamaan veren glukoosipitoisuutta syömisen jälkeen normaalille tasolle.

Vuonna 2010 julkaistussa ’ACVIM Consensus Statement’ -artikkelissa Frank et.al. esittävät terveiden hevosten insuliiniresistenssin paastoraja-arvoksi 20 uU/ml, kun laboratoriomääritys tehdään immunokemiallisella kemiluminesenssi-menetelmällä. Kyseinen menetelmä on validoitu mm. Liphookin hevossairaalassa Englannissa.

Movet määrittää insuliinin samalla validoidulla menetelmällä hevosen seerumista/plasmasta. Näytteen voi lähettää normaalisti lähetyslaatikossa tai halutessaan lämpimän sään aikaan kylmäkuljetuksena (Movetin lähetyslaatikkoon mukaan kylmävaraaja).

Lähteet:

N. Frank, R.J. Geor, S.R. Bailey, A.E. Durham, and P.J. Johnson. Equine Metabolic Syndrome, ACVIM Consensus Statement. J Vet Intern Med 2010;24:467–475.
Durham AE, Rendle DI, Newton JE. The effect of metformin on measurements of insulin sensitivity and beta cell response in 18 horses and ponies with insulin resistance. Equine Vet. Journal 2008 Jul;40(5):493–500.
E. Durham, K. J. Hughes, H. J. Cottle, D. I. Rendle and R. C. Boston. Type 2 diabetes mellitus with pancreatic β cell dysfunction in 3 horses confirmed with minimal model analysis. Equine vet. J. (2009) 41 (9) 924–929.

Vinkki! Voit suojata näytteet esim. sanomalehteen käärimällä.

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan