Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Hevosen IgG (kvantitatiivinen varsan vasta-aine) (S/HP/EP/M)

Vasta-aineet eli immunoglobuliinit ovat immuunijärjestelmään kuuluvia liukoisia glykoproteiineja, joiden avulla elimistö tunnistaa vieraita organismeja tai niiden osia. Jokainen vasta-aine tunnistaa tietyn antigeenin. Vasta-aineita syntetisoivat ja erittävät plasmasoluiksi muuntuneet immuunijärjestelmän B-lymfosyytit eli B-solut. Vasta-aineen esiasteet toimivat B-solujen reseptoreina. Aktivoituessaan B-solu alkaa tuottaa ja erittää reseptorinsa kaltaisia vasta-aineita.

Immunoglobuliinit (Ig) jaetaan isotyyppeihin (luokkiin) niiden raskasketjujen vakiodomeenien mukaan. Isotyyppejä on viisi: IgG, IgA, IgM, IgD ja IgE. IgG on immunoglobuliineista yleisin.

IgG vasta-aineet eivät kulkeudu tamman istukan läpi eikä syntyvällä varsalla ole vielä omaa IgG-tuotantoa, joten sillä ei ole immuunipuolustusjärjestelmää. Vastasyntynyt varsa tarvitsee siis IgG-vasta-aineita ja se saa niitä emänsä ternimaidosta. Vasta-aineiden imeytyminen on suurimmillaan (noin 85 %) 6–8 h kuluttua syntymästä. 12 h kuluttua imeytyminen alkaa heikentyä ja 24 h jälkeen vasta-aineita ei enää juurikaan imeydy.

Verinäyte tulisi ottaa (aikaisintaan 12 h) 18–36 h kuluttua syntymästä varsan verenkierrossa olevan IgG- vasta-ainetason määrittämiseksi. Plasmansiirron jälkeen vasta-ainetason mittaaminen kannattaa tehdä lähtötaso huomioiden aikaisintaan muutaman tunnin kuluttua tai mieluummin vasta seuraavana päivänä, jotta IgG-pitoisuus on ehtinyt tasoittua varsan elimistössä. Vasta-ainetaso voi laskea etenkin tulehdustilassa nopeastikin.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi, Li-hepariini- tai EDTA-plasma 0,3 ml. Ternimaitoa tarvitaan määritykseen vähintään 2 ml. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20°C vähintään 3 kk. Lievä lipemia ja ikteria eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

Kvantitatiivinen immunologinen määritys

Viitearvot:

Verinäytteelle:

  • < 200 mg/dl – täydellinen vasta–ainepuutos
  • 200–400 mg/dl – vähän vasta–aineita
  • 400–800 mg/dl – kohtalaisesti vasta–aineita
  • > 800 mg/dl – riittävästi vasta-aineita

Ternimaidolle:

  • < 3000 mg/dl – heikkolaatuinen
  • 3000–5000 mg/dl – kohtuullinen
  • 5000–8000 mg/dl – hyvä
  • > 8000 mg/dl – erittäin hyvä

Lähteet:

Demodex klinikkaeläinhoitajien ry:n jäsenlehti, Heino Päivi: Hevosten veripankki Yliopistollisessa Eläinsairaalassa.

Tennent-Brown BS. Plasma Therapy in Foals and Adult Horses. Hematology Compendium. 2011 Vol 33, Issue 10.

The equine neonate failure of passive transfer and use of plasma. Plasvacc USA Inc.

Lue lisää liitteistä:

Päivitetty: 28.4.2022